Totodată, în urma celei de-a treia rectificări din acest an vor fi alocate fonduri pentru plata de titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, arată sursa citată.
‘Peste 4 miliarde de lei vor fi alocate în 2014. Vorbim despre acele miliarde care ar fi trebuit achitate anul viitor. Aşadar, excedentul bugetar înregistrat în primele 10 luni ale anului ne permite plata acelor bani în avans şi, în acelaşi timp, ne uşurăm misiunea bugetară în 2015. Este o măsură care, după cum spuneam, anihilează impactul reducerii CAS cu peste 90%, pentru că este vorba de bani care nu vor mai trebui prevăzuţi în bugetul pe 2015 dar care stimulează, totodată, consumul intern. Mai mult, FMI şi CE susţin proiectul de rectificare, care îşi propune să realizeze ţintele de deficit convenite şi susţin măsurile de cheltuieli propuse care au scopul de a devansa onorarea unor obligaţii de plată, titluri executorii, în 2014’, a mai arătat Darius Vâlcov.
Potrivit acestuia, veniturile bugetare cresc cu 1,3 miliarde lei iar, pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor locale vor fi zero, în condiţiile menţinerii deficitului bugetului general consolidat la 2,2% din PIB.
Ministrul delegat pentru Buget a mai precizat că rectificarea cuprinde şi sume destinate finanţării drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, Metrorex, SRTv şi decontării biletelor speciale de călătorie gratuită de care au beneficiat unele categorii sociale.
Cât priveşte execuţia bugetară la 11 luni, ministrul a precizat că investiţiile din fonduri europene nerambursabile au crescut cu 3,8% faţă de primele 11 luni ale anului trecut, în condiţiile în care, în urmă cu o lună, acestea erau cu 8,1% mai mici raportat la primele 10 luni din 2013. De asemenea, veniturile pe 11 luni din impozitul pe profit au crescut cu 11,7% faţă de anul trecut, iar veniturile totale au crescut cu 6,4% (aproximativ 12 miliarde de lei).
Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea unor măsuri derogatorii de la dispoziţiile Legii privind finanţele publice 500/2002 şi ale Legii responsabilităţii fiscal-bugetare 69/2010, act normativ care a permis adoptarea OUG privind cea de-a treia rectificare bugetară pe anul 2014.
‘Pentru a putea adopta această Ordonanţă de rectificare am adoptat mai întâi o Ordonanţă pentru aprobarea unor măsuri derogatorii de la dispoziţiile Legii privind finanţele publice 500/2002 şi ale Legii responsabilităţii fiscal-bugetare 69/2010. Astfel, am creat cadrul legal pentru această a treia rectificare’, a explicat Darius Vâlcov într-o conferinţă la Palatul Victoria.