Se schimbă etichetele de pe produse. Cum se va resimţi măsura asupra preţurilor

Producătorii şi retailerii care operează pe plan local vor fi obligaţi să adauge noi informaţii pe etichetele produselor comercializate. Producătorii români au solicitat însă Comisiei Europene o perioadă de graţie  pentru punerea în aplicare a Regulamentului  ce impune aschimbarea etichetelor, pentru a nu fi nevoiţi să arunce din marfă.
Economica.net - joi, 04 dec. 2014, 13:52
Se schimbă etichetele de pe produse. Cum se va resimţi măsura asupra preţurilor

13 decembrie 2014 este prima zi din care se va aplica  un Regulament UE ( nr. 1169/2011) referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Practic, de la acea dată, în toate magazinele din România şi restul UE etichetele produselor vor conţine un număr mai mare de informaţii, astfel încât decizia de cumpărare se se poată face în cunoştinţă de cauză. „Este un Regulament pe care toată lumea trebuie să îl respecte. Au fost unele discuţii, dar am găsit înţelegere din partea mediului de afaceri”, a declarat preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

Producătorii autohtoni au solicitat însă de la Bruxelles o perioadă de graţie de cel puţin 6 luni  la aplicarea acestei măsuri, pentru a nu fi nevoiţi să arunce din marfa deja etichetată şi a avea astfel pierderi care să justifice majorarea preţurilor. „Pentru consumatorul român nu se vor schimba multe elemente, pentru că şi acum etichetele produselor conţin multe informaţii. Oricum, dacă etichetele se schimbă complet ar fi o mare pierdere pentru producători. Aceştia comandă mii de etichete o dată, iar dacă le aruncă ar însemna pierderi. De aceea am solicitat o perioadă de graţie de cel puţin 6 luni”, a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. Acesta a subliniat că schimbarea etichetelor nu va avea drept consecinţă majorarea preţurilor la consumatorul final.  

Amenzi usturătoare

Potrivit şefului ANPC, pentru cei care nu respectă regulamentul UE privind etichetarea, amenzilor pot varia între 5.000 şi 50.000 de lei, dar susţine că inspectorii ANPC nu vor da amenzi din prima zi, pentru că scopul este de a educa. Astfel, ANPC va face un protocol cu Autoritatea Sanitar Veterinară şi cu Ministerul Agriculturii prin care vor încerca, într-o primă fază să ducă o campanie de conţtientizare în rândul producătorilor.

Ce trebuie scris pe etichetă

Potrivit Regulamentul referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (IPCA), etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii:

– denumirea produsului alimentar;
–  lista ingredientelor;
– orice ingredient sau adjuvant tehnologic sau provenit dintr-o substanță sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranță, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar și încă prezent în produsul finit, chiar și într-o formă modi­ ficată;
– cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingre­diente;

– cantitatea netă de produs alimentar;

– data durabilității minimale sau data limită de consum;
– condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;

-numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar menționat

– țara de origine sau locul de proveniență

– instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;

– pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentrația alcoolică dobândită;

– o declarație nutrițională.

Etichetarea nutriţională

Etichetarea nutrițională obligatorie trebuie să includă inclusiv toate informațiile următoare, precum și cantitatea nutrienților sau a altor substanțe pentru care au fost efectuate mențiuni nutriționale sau de sănătate: valoarea energetică și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare.

Valoarea energetică trebuie exprimată atât în kJ (kilojouli), cât și în kcal (kilocalorii). Mai întâi trebuie menționată valoarea în kilojouli și apoi valoarea în kilocalorii. Poate fi utilizată abrevierea kJ/kcal.

Cum trebuie să arate eticheta

În cazul produselor alimentare preambalate, informațiile obligatorii trebuie să apară direct pe ambalaj sau pe eticheta atașată acestuia. „Etichetă” înseamnă orice marcaj, marcă, semn, imagine sau altă descriere scrisă, imprimată, ștanțată, marcată, gravată sau tipărită pe un produs alimentar sau atașată ambalajului sau recipientului unui astfel de produs.
Etichetele trebuie să fie ușor vizibile, lizibile și, după caz, de neșters. Informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare nu trebuie să fie în niciun caz disimulate, ascunse, trunchiate sau separate prin orice alte reprezentări scrise sau imagini sau prin orice alt element intercalat.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...