Executivul european ‘a stabilit un calendar în cadrul căruia Franţa şi Italia vor trebui să prezinte măsuri suplimentare’, dar ‘le-a atras totodată în mod clar atenţia că ce au propus până în prezent nu este de ajuns, lucru cu care sunt de acord’, a punctat şefa guvernului de la Berlin în interviul publicat duminică.
Reacţia ei survine cu două zile înaintea aşteptatei sale realegeri la conducere Uniunii Creştin-Democrate (CDU), cu ocazia congresului acestei formaţiuni.
La sfârşitul lunii noiembrie, Comisia Europeană a decis că bugetele Franţei şi Italiei pe anul 2015 nu respectă regulile comunitare şi acordat guvernelor de la Paris şi Roma un ultim răgaz de trei luni pentru a începe efectiv implementarea de măsuri vizând reducerea deficitului bugetar şi a datoriei publice, în caz contrar urmând să se instituie sancţiuni împotriva lor.
Oficialii germani au criticat adesea deficitul bugetar prea ridicat al Franţei, critici ce s-au intensificat în ultimele săptămâni şi care ilustrează de asemenea divergenţele dintre Paris şi Berlin în ce priveşte politicile economice. Germania este consecventă reformelor şi politicii de austeritate, în timp ce Franţa susţine ideea unui deficit bugetar mai ridicat pentru a stimula creşterea economică.