Un mare comerciant online din România taxează ilegal cumpărătorii. Protecţia Consumatorilor a intrat pe fir

Cel puţin un mare vânzător online din România abordează strategii de rotunjire a veniturilor care sunt la limita legii, în cel mai bun caz. Această firmă percepe un comision la plata cu cardul, despre care lasă să se înţeleagă că ar fi impus de operatorul de plăţi şi, mai mult, cere bani clienţilor care vor să capete informaţii suplimentare despre plăţile efectuate sau care vor să facă o reclamaţie. În urma sesizărilor ECONOMICA.NET, Protecţia Consumatorilor anunţă că va declanşa o investigaţie  
Şerban Buşcu - Dum, 07 dec. 2014, 22:00
Un mare comerciant online din România taxează ilegal cumpărătorii. Protecţia Consumatorilor a intrat pe fir

Eventim România, unul dintre cei mai mari vânzători online de bilete la spectacole sau evenimente sportive, utilizează practici aflate la limita legii. Compania cu vânzări de milioane de euro anual impune clienţilor săi un comision la plata cu cardul. Pentru a putea face acest lucru în condiţii de relativă legalitate, firma foloseşte două tehnici utilizate, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET, de din ce în ce mai mulţi comercianţi cu activitate în mediul online.

În primul rând, pentru că legea din România interzice în mod expres suptrataxarea plăţilor cu cardul, Eventim, prezentată pe site-ul propriu ca entitate juridică din România(Eventim România SRL), operează plăţile printr-o firmă germană cu specializare în domeniul aviaţiei (LUFTHANSA AIRPLUS SERVICEKARTEN GMBH). În acest fel, pentru că legea din Germania nu interzice aplicarea unui comision, Eventim are posibilitatea de a aplica o suprataxă de 2% din valoarea fiecărei plăţi.

Mai mult decât atât, în cazul în care doresc să obţină telefonic informaţii privind plăţile sau achiziţiile efectuate, clienţii sunt obligaţi să achite un tarif de 0,37 euro/minut având în vedere că Eventim îi direcţionează către un număr tarifat al unei companii de telefonie, Telekom. Mai mult, operatorii respectivei companii au arătat, într-o discuţie cu reporterul ECONOMICA.NET, faptul că nu deţin informaţii despre Eventim, rolul lor fiind doar acela de a înregistra şi plasa comenzi.

Se ascund după numele altora

 Chiar şi aşa rămâne un semn de întrebare pentru că, aşa cum se vede şi în imaginea din galeria foto (print screen cu plata către Eventim), taxa respectivă este atribuită companiei Visa fiind denumită nu „taxă de rezervare” aşa cum scrie pe site ci „comision pentru cardul de credit”(credit card fee). Potrivit portalului Visa, taxa respectivă este, chiar şi în Germania, mult mai mică decât procentul de 2% perceput de Eventim.

Mai mult, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET, suma comisionată merge către Eventim, nu către alte entităţi, adică cei 2% nu sunt în niciun caz o taxă impusă de Visa. De altfel, în România legea este foarte clară în această privinţă, după cum ne explică şi specialiştii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. „ În conformitate cu prevederile OUG 113/2009 privind serviciile de plată, beneficiarul plăţii, în cazul de faţă operatorul economic menţionat nu poate solicita plătitorului un preţ suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plată. Operatorii economici care comercializează online produse sau servicii nu au dreptul de a încasa comisioane în cazul în care un consumator alege să efectueze plata produsului respectiv cu cardul”, arată ANPC.

ANPC va declanşa o investigaţie. Eventim nu este singurul caz

În urma solicitărilor ECONOMICA.NET privind legalitatea practicilor Eventim, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a arătat că va declanşa o investigaţie pe această temă. „ Referitor la faptul că operatorul economic percepe un comision de 2% la plata cu cardul, motivând că acesta ar fi un comision perceput Visa, precizăm că la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nu au fost înregistrate reclamaţii de acest gen din partea consumatorilor, dar având în vedere aceste aspecte sesizate de către dumneavoastră, ANPC va declansa în următoarea perioadă o acţiune de verificare a acestei practici.”, ne-au spus reprezentanţii ANPC.

Eventim nu este însă singurul operator online din România care percepe taxe suplimentare folosind exact metoda înregistrării într-o altăţară decât Româna. Acesta este, cel mai probabil, şi motivul pentru care, potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre comercianţii online care operează în România sunt înregistraţi în alte ţări. Mai mult, moda „taxei de rezervare” este una deja consacrată. În România, OUG 113/2009 prin care s-a transpus Directiva Serviciilor de Plăţi spune foarte clar: «Beneficiarul unei plăţi nu poate să ceară un preţ mai mare în funcţie de instrumentul cu care se face plata».

Aceasta înseamnă că niciun comerciant din România nu poate să ceară o taxă când spui că plăteşti cu cardul. Dar am avut multe situaţii, mai ales în mediul online, când se spune de exemplu «dacă vrei să plăteşti cu cardul ai o taxă de rezervare», tot de felul de subterfugii. Atât timp cât această taxă de rezervare se aplică şi când plăteşti în numerar sau din cont, nu este discriminare, dar în momentul în care o anumită taxă se aplica numai când plăteşti cu cardul, aceea este ilegală conform legislaţiei din România”, explică, pentru ECONOMICA.NET , Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.

Precizăm că Eventim nu are în România o politică de comunicare cu presa motiv pentru care, în ciuda insistenţelor noastre, nu am reuşit să îi contactăm pentru detalii. În măsura în care vom obţine totuşi o reacţie, o vom publica imediat ce va fi disponibilă.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...