Cât de mult înseamnă suficient? Se pare că nu nici cel mai mult la nivel european, pentru unii opinenţi din mediul academic sau din mass media. În mod repetat, aceştia au cerut ca nemţii să crească consumul intern pentru a reporni economia europeană, în condiţiile în care statele sudice sunt sugrumate de reducerea deficitelor publice, de lipsa de investiţii şi de şomajul ridicat. Exemple de astfel de opinii puteţi găsi aici şi aici.
Ultimele cifre publicate de Eurostat, aferente anului 2013, arată că cel mai mare consum individual per capita din Europa, ajustat cu puterea de cumpărare, se înregistrează în Luxemburg, cu 35% peste media UE, şi în Germania şi Austria, cu 22%, respectiv 20% peste medie, Danemarca, Finlanda, Suedia, Regatul Unit, Olanda, Belgia şi Franţa, cu 10-15% peste media UE, în timp ce Italia se plasează pe medie.
Consumul individual al nemţilor corespunde ca proncet în media UE cu ce al produsului intern brut per capita, în timp ce cele mai multe ţări din partea superioară a clasamentului au un consum mai redus faţă de PIB per capita.
România ocupă penultimul loc în clasament, cu un consum individual de 57% din medie (la un PIB per capita de 55% din medie), în creştere cu 4 puncte procentuale faţă de 2011, la 4 pp în spatele de Croaţiei şi la 5 pp faţă de Ungaria. Cel mai mic consum per capita se înregistrează în Bulgaria, la 49% din media UE.
Ţările baltice au înregistrat cel mai puternic avans faţă de media UE în ultimii trei ani, de 6-8 puncte procentuale. În timp ce Grecia şi Ciprul au avut cele mai mari scăderi.