Reuters: Premierul Ungariei oferă concesii băncilor pentru a stimula creditarea

Guvernul de la Budapesta îşi va modifica relaţiile cu băncile care operează în Ungaria şi în curând va semna un nou acord pentru a reduce povara asupra sectorului bancar, în schimbul majorării creditării, a declarat vineri premierul Viktor Orban, într-un interviu acordat publicaţiei 'Napi Gazdasag', transmite Reuters.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 12:58
Reuters: Premierul Ungariei oferă concesii băncilor pentru a stimula creditarea

‘Un nou capitol va începe curând. Suntem în negocieri intensive cu băncile şi sperăm să semnăm un acord în curând. Vrem ca povara asupra băncilor să fie suportabilă şi în schimb sectorul să joace un rol mai important în finanţarea economiei’, a afirmat Orban.

Noua legislaţie din Ungaria care cere băncilor să-i despăgubească pe clienţi pentru modificările unilaterale la contractele de credit va costa băncile care operează aici sute de milioane de euro anul acesta, avertizează analiştii. Potrivit unor estimări preliminare, costurile ce vor fi suportate de sectorul BANCAR se vor ridica la 600 – 900 de miliarde de forinţi (2 – 3 miliarde de euro).

PIB-ul Ungariei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de peste 3%, dar analiştii se aşteaptă la o încetinire anul viitor, din cauza utilizării mai reduse a fondurilor europene.

Orban nu a precizat dacă noul acord va include şi reducerea taxei pe bănci din Ungaria, cea mai ridicată din Europa.

‘Este prea devreme să dăm detalii exacte. Toate părţile sunt interesate de găsirea unei soluţii stabile, pe termen lung. Şi şansele de a ajunge la o astfel de soluţie sunt bune’, a precizat premierul ungar.

Viktor Orban a declarat încă de anul trecut că vrea ca cel puţin jumătate din sistemul BANCAR al ţării să se afle în mâini ungare, în condiţiile în care în prezent sectorul este dominat în proporţie de 80% de bănci străine.

Întrebat cine deţine capital pentru a achiziţiona bănci, premierul a răspuns: ‘Există bănci ungare solide şi există, de asemenea, bursa. Există tehnici pentru a achiziţiona bănci. Ceea ce nu suport este metoda adoptată în trecut, de a vinde totul companiilor străine’.

Dar Orban nu a exclus posibilitatea ca Executivul să mai achiziţioneze bănci dacă apar oportunităţi.

Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al lui Viktor Orban, afirmat că patru bănci străine ar putea părăsi ţara. Cele mai importante bănci care operează în Ungaria au dat asigurări că vor rămâne pe această piaţă.

Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, un nou indiciu al dificultăţilor din industria auto germană,......
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...