Scenariu-şoc pentru petrolişti: ţiţeiul la 40 de dolari barilul. Ce se întâmplă în România

Chiar cartelul petroliştilor avansează un preţ de 40 de dolari pe barilul de ţiţei. Ce înseamnă acest preţ pentru piaţa românească, pentru consumatori şi companii.
Economica.net - lun, 15 dec. 2014, 22:03
Scenariu-şoc pentru petrolişti: ţiţeiul la 40 de dolari barilul. Ce se întâmplă în România

Organizaţia Statelor Producătore de Petrol (OPEC) nu are de gând să crească producţia de petrol pentru a opri declinul cotaţiilor barilului, şi se aşteaptă ca ieftinirea petrolului să continue. Ministrul emiratez al energiei, Suhail al-Mazroue, a spus că organizaţia nu va creşte producţia nici chiar la o scădere de până la 40 de dolari pe baril.

„Nu ne vom schimba poziţia pentru că preţul a coborât la 60 de dolari, nu o vom face nici dacă ajunge la 40”, a spus oficialul, una dintre cele mai proeminente figuri din cadrul OPEC, declaraţie care este de natură să pună o şi mai mare presiune pe preţuri.
Cotaţiile petroliere au scăzut accentuat de la jumătatea anului încoace. Spre exemplu, preţul pentru un baril Brent, de referinţă pentru Europa de Vest, a coborât sub nivelul de 62 de dolari. Nivelul este cu 45% mai scăzut decât cel consemnat în luna iunie.

Tot mai multe voci au spus că OPEC a intrat într-un război al preţurilor cu ceilalţi mari producători, în special Rusia şi Statele Unite, acesta fiind şi scopul cartelului atunci când a decis să menţină plafonul de producţie, în ciuda scăderii preţului, generată la rândul ei de producţia din ce în ce mai mare din Statele Unite (mai ales din exploatările neconvenţionale, cum ar fi petrolul de şist) şi din Rusia. Oficialii OPEC au negat aceste speculaţii. Au spus că, pur şi simplu, o scădere operată doar de producătorii din OPEC, fără o coordonare cu alţi mari producători, nu poate influenţa prea mult preţurile.

Pentru consumatori, inclusiv cei din România, scăderea cotaţiilor se simte în preţurile de la pompă ale carburanţilor, care au scăzut. Au fost operate ieftiniri în şase rânduri, doar în luna decembrie.

La Petrom, cea mai mare companie de pe piaţă, preţurile au scăzut, spre exemplu, în decembrie, cu 31 de bani la benzină şi 28 de bani la motorină. În total, de la jumătatea lui iunie, preţurile la benzină au scăzut cu un leu, iar la motorină cu 80 de bani.
Ultima ieftinire a avut loc chiar azi, iar scăderile de preţ vor continua.

Pentru companiile petroliere de la noi, un preţ mai mic al petrolului este o veste proastă, pentru Petrom, dar bună pentru celelalte două companii, Rompetrol şi Lukoil. Petrom este singura companie care extrage ţiţei din România, iar un preţ mai mic al ţiţeiului influenţează direct rezultatele pe sectorul de explorare şi producţie, cel pe care se axează. Compania a anunţat deja că intenţionează să-şi reevalueze proiectele de investiţii, din cauza scăderii preţurilor la ţiţei. Este adevărat că nu se va ajunge la pierderi (costul producţiei realizate în România este de 17,3 dolari barilul, fără redevenţe şi costuri de explorare), dar Petrom, care obişnuise prin a fi compania cu cele mai mari profituri din România, va fi afectată, iar rezultatele se vor vedea odată cu rezultatele financiare pentru ultimul trimestru al anului. La nouă luni, profitul net al Petrom a scăzut cu 34%, până la 2,4 miliarde de lei.

Pe de altă parte, companiile care nu au producţie, ci doar rafinării şi staţii de distribuţie, ca Rompetrol şi Lukoil, sunt avantajate:când ţiţeiul este ieftin, se câştigă pe partea de rafinare şi distribuţie. Rompetrol a trecut,de exemplu, în trimestrul 3, pe profit. Consolidate, activităţile de rafinare şi cele de marketing au dus compania pe profit (5,2 milioane de dolari). Este adevărat că, pentru primele nouă luni, rezultatul net este tot negativ (41,7 milioane de dolari) dar pierderile s-au în jumătăţit faţă de primele nouă luni din anul trecut iar rezultatele din ultimele trei luni e posibil să fie mai bune decât anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...