În 11 decembrie, autorităţile de politică monetară de la Moscova au majorat costul creditului de la 9,5% la 10,5%, scrie Agerpres.
De la începutul crizei, rubla s-a depreciat cu peste 45% faţă de dolar. Luni, un dolar american era cotat la 63,40 ruble, cel mai semnificativ declin din ultimii 15 ani. Şi indicele RTS al bursei de la Moscova a scăzut luni cu 10%.
Analiştii consideră că majorarea ratei dobânzii la 17% este o măsură disperată, dar avertizează că situaţia s-ar putea înrăutăţi. Rata ridicată a dobânzii încetineşte ritmul de creştere al economiei ruse, care se află în pragul recesiunii.
‘Decizia este menită să limiteze substanţial riscurile legate de deprecierea rublei şi de inflaţie’, se arată în comunicatul Băncii Rusiei.
La 8 decembrie, rata anuală a inflaţiei se situa la 9,4%, mult peste ţinta de 5,5% avută în vedere de Banca Centrală. Instituţia se aşteaptă ca inflaţia să rămână peste pragul de 8% până în primul trimestru al anului următor.
Autorităţile de politică monetară sunt presate să majoreze dobânda de bază pentru a putea apăra cursul de schimb al rublei, în condiţiile în care moneda rusească s-a depreciat puternic din ianuarie, ca urmare a scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor impuse de statele occidentale pentru acţiunile Rusiei în Ucraina.
Este pentru a şasea oară în acest an când Banca Rusiei a majorat costul creditului, în condiţiile în care, în paralel, a încercat să oprească deprecierea rublei prin vânzarea a aproximativ 70 de miliarde de dolari.