Ucraina: Premierul Arseni Iaţeniuk a solicitat ajutor financiar de urgenţă de la UE

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a solicitat luni ajutor financiar de urgenţă de la Uniunea Europeană pentru ţara sa, afirmând că guvernul de la Kiev face tot posibilul pentru a remedia problemele din economia ţării, însă sprijinul extern este necesar, transmite marţi EurActiv.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 09:20
Ucraina: Premierul Arseni Iaţeniuk a solicitat ajutor financiar de urgenţă de la UE

Întrebat de jurnalişti la Bruxelles când ar avea nevoie ţara sa de asistenţă financiară externă, Iaţeniuk a răspuns: ‘Într-un cuvânt – ieri”.

Uniunea Europeană, care anul trecut a oferit Kievului un pachet de credite şi granturi de 12 miliarde de euro, condiţionează asistenţa financiară de realizarea unor reforme esenţiale pentru economia ucraineană, scrie Agerpres.

”Vom face tot ce am promis, dar pentru a depăşi această perioadă Ucraina are nevoie de un impuls şi acest impuls este un nou pachet de asistenţă financiară”, a spus şeful executivului ucrainean după discuţiile avute luni, la Bruxelles, cu oficiali UE.

Săptămâna trecută, Arseni Iaţeniuk a cerut organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor pentru a-i permite Ucrainei să strângă fondurile suplimentare de care are nevoie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Premierul ucrainean a prezentat recent Parlamentului planurile de reformă economică ale guvernului său, care includ revizuirea sistemului de taxe, creşterea tarifelor la energie şi privatizarea firmelor de stat.

În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui pachet internaţional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-şi repună economia pe picioare. De la începutul programului de asistenţă financiară, în aprilie, Ucraina a primit două tranşe în valoare de 4,6 miliarde de dolari de la FMI.

În prezent rezervele valutare ale Ucrainei sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani ca urmare a rambursării datoriilor pentru gazele naturale livrate de Rusia, dar şi a eforturilor de susţinere a cursului de schimb al hrivnei. În plus, economia ucraineană a fost afectată şi de costul luptelor cu separatiştii proruşi din estul ţării, unde conflictul a provocat închiderea oţelăriilor şi a minelor, pe lângă distrugerea infrastructurilor în Lugansk şi Doneţk.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...