Potrivit unui comunicat al MT, remis luni AGERPRES, ţinta asumată în 2014 a fost de 1,022 miliarde de euro.
Gradul de absorbţie al Programului Operaţional Transport a fost îmbunătăţit anul acesta prin faptul că Autoritatea de MANAGEMENT a depus la Comisia Europeană aplicaţiile de finanţare pentru trei proiecte de infrastructură retrospective. Din această categorie fac parte autostrăzile Arad – Deva, Cernavodă – Constanţa şi by-pass-ul Constanţa.
‘Anul 2014 a fost dedicat dezvoltării unui portofoliu de proiecte majore de infrastructură, între acestea încadrându-se magistralele de metrou M2 (Pipera – Berceni) şi M4 (Gara de Nord – Străuleşti), achiziţionarea unui număr de 27 de trenuri de metrou, autostrăzile Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş şi Sebeş – Turda sau linia de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria’, se menţionează în comunicatul MT.
Tot în anul 2014 a fost iniţiat procesul de fazare a proiectelor majore de infrastructură, dintre care o parte au fost transmise Comisiei Europene în vederea aprobării. Astfel, au fost fazate tronsoanele de autostradă Lugoj – Deva, Sebeş – Turda, linia de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria şi Magistrala de metrou M2.
Fazarea proiectelor reprezintă un proces prin care proiectele aflate în implementare şi care nu se pot încheia până la data de 31 decembrie 2015 (sfârşitul perioadei de programare 2007 – 2013) se vor continua în următoarea perioadă de programare. Astfel, măsura prevede realizarea, în PRIMĂ fază, până la 31 decembrie 2016, a unei părţi din proiect (exemplu: excavaţiuni, structuri majore, stratul de formă, stratul de stabilizare), iar în faza a doua finalizarea proiectului (exemplu: stratul de formă, stratul de uzură, marcaje).
Ministerul Transporturilor va destina anul 2015 implementării proiectelor de infrastructură, dar şi absorbţiei unui buget alocat de Comisia Europeană în valoare de 1,880 miliarde de euro.
Conform MT, rata de absorbţie pe anul 2012 a fost de 10,70%, iar pe anul 2013 de 32,24%.