Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă şi poate fi contestată.
Judecătorii au arătat, de asemenea, că George Copos avea ‘o predilecţie’ pentru faptele de evaziune fiscală şi a aplicat ‘o strategie foarte bine elaborată de a frauda bugetul de stat şi de a-şi însuşi sumele respective de BANI’.
Totodată, magistraţii au motivat aplicarea unui spor de pedeapsă de şase luni după contopirea pedepselor prin faptul că fostul preşedinte al clubului Rapid Bucureşti a manifestat intenţia ‘de a eluda normele fiscale şi penale în orice împrejurare’.
‘Instanţa constată că petentul a fost condamnat pentru comiterea a trei infracţiuni de evaziune fiscală, ceea ce denotă o predilecţie a sa pentru acest tip de infracţiuni şi totodată o specializare în această direcţie. De asemenea, intervalul de timp mare între data comiterii faptelor – 1999, 2003, 2004 – relevă o perseverenţă infracţională ieşită din comun. Astfel, nu se poate vorbi despre simple acte izolate ale petentului, ci de o strategie foarte bine elaborată a acestuia de a frauda bugetul de stat şi de a-şi însuşi sumele respective de BANI. Instanţa reţine şi că infracţiunile au fost comise de petent în calităţi diferite, pe de o parte în calitate de patron al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, iar pe de altă parte în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii comerciale Ana Electronic SA, ceea ce scoate în evidenţă intenţia petentului de a eluda normele fiscale şi penale în orice împrejurare’, se arată în documentul instanţei.
De asemenea, judecătorii au subliniat că ‘trebuie luată în considerare şi gravitatea concretă a faptelor comise, prin mecanisme financiare complexe, utilizând diferite strategii de ascundere a activităţii infracţionale şi prin falsificarea de documente’.
‘Gravitatea faptelor este dovedită şi de prejudiciul uriaş: circa 4 milioane de lei în cazul infracţiunii pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare, 2,2 milioane de lei în cazul infracţiunii pentru care a fost condamnat la 3 ani de închisoare, 63.908 lei în cazul infracţiunii pentru care a fost condamnat la 2 ani de închisoare, precum şi de rezonanţa deosebită a faptelor în societatea românească. Toate aceste aspecte dovedesc necesitatea aplicării unui spor de pedeapsă în urma recontopirii pedepselor. Neaplicarea vreunui spor ar fi de natură a conduce la nepedepsirea petentului pentru infracţiunile comise în ‘Dosarul Transferurilor’, fapte de o gravitate deosebită şi care au lăsat urme adânci în rândul opiniei publice. De asemenea, neaplicarea vreunui spor de pedeapsă în acest caz nu ar putea constitui decât o încurajare pentru orice persoană de a comite noi infracţiuni, ştiind că astfel va beneficia de impunitate’, se mai arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5.
Magistraţii explică neaplicarea unui spor de pedeapsă de un an, aşa cum au cerut procurorii, prin faptul că George Copos a avut un comportament pozitiv în primele nouă luni de închisoare, dar şi prin faptul că acesta a avut o poziţie publică importantă, cea de vicepremier, dar şi o relaţie strânsă cu familia sa.
‘În acest sens, trebuie avute în vedere circumstanţele personale ale petentului (cunoscut om de AFACERI, fost vicepremier al României, faptul că are o familie cu care ţine legătura), precum şi comportamentul avut în cele circa 9 luni de detenţie. Astfel, din caracterizarea depusă de Penitenciarul Rahova rezultă că s-a implicat activ şi constant în activităţi de MUNCĂ şi activităţi educaţionale, că participă la activităţi lucrative şi a obţinut deja un câştig de 131,6 zile. Totodată, pe parcursul executării pedepsei, acesta a fost recompensat de trei ori’, se mai arată în documentul prezentat de Judecătoria Sectorului 5.
Pe 25 august, omul de AFACERI George Copos a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul Loteria I, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, pentru evaziune fiscală. El a mai fost condamnat în luna martie la 3 ani şi 8 luni de închisoare, în dosarul Transferurilor.
Pe 5 decembrie, Judecătoria Sectorului 5 a stabilit un spor de pedeapsă de şase luni de închisoare pentru omul de afaceri George Copos, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele Loteria I şi Transferuri în fotbal.
‘(…) Contopeşte pedepsele astfel stabilite, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare pe care o sporeşte cu 6 luni, în final 4 ani şi 6 luni închisoare (în care este inclus şi sporul de 8 luni închisoare aplicat prin sentinţa nr. 238 din 3.04.2012 a Tribunalului Bucureşti definitivă prin decizia nr 222/A/4.03.2014 a Curţii de Apel Bucureşti)’, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5.