Militarii mobilizaţi ‘vor fi supuşi unui antrenament obligatoriu în centrele de instrucţie ale forţelor armate’, a precizat purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene, Victoria Kuşnir. Programul de instrucţie la care vor participa atât soldaţii cât şi ofiţerii va dura 25 de zile.
Însă la întrebarea dacă aceste trupe vor fi trimise în zona de conflict din regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, unde confruntările majore au încetat după ultimul armistiţiu convenit pe 9 decembrie, purtătoarea de cuvânt nu a putut da un răspuns.
Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei a decis o nouă mobilizare parţială a rezerviştilor, ce se va desfăşura în trei etape, respectiv în lunile ianuarie, aprilie şi iulie 2015. Anterior, ministrul apărării, Stepan Poltorak, a declarat în faţa parlamentului de la Kiev că anul viitor vor fi recrutaţi 40.000 de soldaţi, iar alţi 10.500 urmează să fie angajaţi pe bază de contract, în timp ce bugetul apărării se va dubla, ajungând la circa 2,4 miliarde de euro.
Conflictul armat cu separatiştii proruşi în rândurile cărora se mai regăsesc voluntari şi mercenari veniţi din Rusia, dar care par a fi sprijiniţi şi de trupe regulate ale armatei ruse, a obligat Ucraina să revină la serviciul militar obligatoriu, întrucât numărul militarilor săi profesionişti este insuficient pentru a face faţă unei asemenea confruntări. Efectivele armatei ucrainene erau anul trecut de 130.000 de militari, cifră care a ajuns în prezent la 232.000.