Pompierii şi militarii, în topul încrederii românilor

Pompierii şi militarii sunt profesiile care se bucură de cel mai ridicat nivel de mulţumire din partea românilor, în timp ce nivelul de mulţumire este mai redus în ceea ce îi priveşte pe procurori şi judecători, avocaţi sau funcţionari publici, relevă un sondaj IRES, citat de Agerpres.ro.
Economica.net - sâm, 03 ian. 2015, 10:25
Pompierii şi militarii, în topul încrederii românilor

Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014, pe un eşantion de 1.131 indivizi de 18 ani şi peste.
Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de plus/minus 2,9%.

Mai bine de opt din zece participanţi la anchetă spun că sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea Pompierilor din anul 2014. În acelaşi timp, doar 7% spun că ar fi nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de activitatea acestora, iar 10% nu răspund sau nu ştiu să răspundă la această întrebare.

Activitatea militarilor de bucură de un nivel foarte ridicat de satisfacţie din partea persoanelor intervievate, 81% dintre respondenţi declarându-se foarte mulţumiţi sau mulţumiţi şi doar 3% nemulţumite sau foarte nemulţumite. 16% nu au răspuns la întrebare.

Potrivit cercetării, de activitatea din ultimul an a medicilor din cadrul sistemului sanitar de stat se declară mulţumite sau foarte mulţumite două treimi dintre persoanele intervievate, în timp ce o treime tind să fie mai degrabă nemulţumite.

Activitatea poliţiştilor români din 2014 este considerată mulţumitoare de către 59% dintre participanţii la studiu, în timp ce 36% o consideră nemulţumitoare.

Activitatea jandarmilor este evaluată în termeni pozitivi de o proporţie mai ridicată a respondenţilor, 70% declarându-se mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de aceasta, iar 16% declarându-se mai degrabă nemulţumiţi. Restul persoanelor intervievate nu pot aprecia acest aspect.

În ceea ce priveşte activitatea din 2014 a profesorilor şi a altor profesii didactice din sistemul educaţional public sunt mai degrabă mulţumiţi 71% dintre intervievaţi, nemulţumiţi fiind 19% dintre aceştia. 10% dintre aceştia nu pot aprecia în ce măsură ar trebui să îi mulţumească sau nemulţumească activitatea persoanelor care au aceste profesii.

”Activitatea funcţionarilor publici suscită un nivel mai scăzut de satisfacţie în rândul populaţiei; astfel, 53% dintre participanţii la această anchetă se declară mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea acestora din 2014, în timp ce 40% sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi, iar 7% nu dau un răspuns la această întrebare”, arată realizatorii cercetării.

Pe de altă parte, activitatea preoţilor este evaluată drept mulţumitoare de către 63% dintre respondenţi, în timp ce pentru 30% a fost mai degrabă nemulţumitoare. 7% nu au răspuns la această întrebare.

”Activitatea procurorilor este cunoscută în măsură mai redusă de către persoanele intervievate, un sfert dintre acestea neputând evalua în ce măsură sunt mulţumite sau nu de aceasta. Cu toate acestea, 49% dintre ele se declară mai degrabă mulţumite cu privire la acest lucru, iar 26% mai degrabă nemulţumite. De activitatea judecătorilor din anul 2014 se declară mulţumiţi 51% dintre participanţii la studiu, în timp ce 26% sunt mai degrabă nemulţumiţi, iar 23% dintre aceştia nu dau un răspuns la această întrebare, fie pentru că nu ştiu, fie pentru că nu doresc”, relevă studiul.

Totodată, potrivit sondajului, activitatea avocaţilor suscită un nivel de satisfacţie uşor mai ridicat: 56% sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de aceasta, în timp ce 22% sunt mai degrabă nemulţumiţi, iar 22% nu dau un răspuns.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, de a proteja integritatea procesului electoral și de a oferi un spațiu......
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul ...
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi ...