‘Reuniunea va fi consacrată examinării evoluţiilor periculoase din Libia şi creşterii violenţei şi a actelor de terorism’, a declarat Ahmed Ben Helli, secretarul general adjunct al Ligii Arabe, citat de AFP.
Aceste acţiuni ‘nu vizează numai indivizi (…) ci şi infrastructuri economice vitale, precum rezervoarele de petrol, care reprezintă bogăţia poporului libian’, a continuat el.
La 25 decembrie, o rachetă trasă de miliţiile islamiste ale coaliţiei Fajr Libya (Zorii Libiei) a provocat un puternic incendiu la unul din cele trei principale terminale petroliere ale ţării. Această coaliţie controlează din august capitala libiană Tripoli şi încearcă de atunci să-şi extindă influenţa şi să obţină controlul asupra câmpurilor petrolifere ale ţării.
De la înlăturarea de la putere a lui Muammar Ghaddafi, în 2011, Libia se află într-o stare de haos, ţara fiind la discreţia miliţiilor rivale pe care autorităţile centrale nu reuşesc să le dezarmeze. În prezent, Libia are două guverne, unul recunoscut la nivel internaţional şi care s-a refugiat la Tobruk (est) şi altul pro-islamist, în capitala Tripoli.
În ultimele zile, 20 de creştini copţi au fost răpiţi în centrul ţării, la Sirta, conform unei surse apropiate guvernului recunoscut de comunitatea internaţională care atribuie aceste răpiri miliţiilor islamiste.
Reuniunea de luni a fost solicitată de reprezentantul permanent al Libiei la Liga Arabă, o cerere aprobată de Egipt şi de Emiratele Arabe Unite, potrivit biroului secretarului general al organizaţiei.