JPMorgan: Băncile europene au o expunere limitată la Grecia

Cele mai mari bănci europene au un risc limitat faţă de Grecia, după ce şi-au vândut subsidiarele locale şi şi-au redus deţinerile de obligaţiuni suverane elene, se arată într-un raport publicat luni de analiştii Kian Abouhossein şi Delphine Lee ai grupului american JPMorgan, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 05 ian. 2015, 11:27
JPMorgan: Băncile europene au o expunere limitată la Grecia

Şase bănci din Germania şi Franţa au acordat clienţilor din Grecia credite de aproximativ cinci miliarde de euro (şase miliarde de dolari), cea mai mare expunere – de 3,5 miliarde de euro – fiind înregistrată la grupul francez Credit Agricole SA, care a acordat împrumuturi mai ales corporaţiilor, scrie Agerpres.

Investitorii sunt îngrijoraţi că Grecia ar putea părăsi zona euro şi ar putea intra în incapacitate de plată, după ce unii politicieni eleni au promis renunţarea la măsurile de austeritate dacă vor câştiga alegerile din această lună.

Fondurile pe care clienţii eleni le-au luat de la cele şase bănci ‘sunt foarte limitate’, la 0,1-0,9% din împrumuturile totale, în timp ce deţinerile de obligaţiuni suverane elene sunt ‘irelevante’, apreciază analiştii JPMorgan.

‘Principalul risc în urma ieşirii Greciei din zona euro rămâne efectul asupra statelor de periferie, în special Italia’, se arată în analiza băncii americane.

Parlamentul grec şi-a anunţat săptămâna trecută dizolvarea şi a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate în care stânga radicală SYRIZA este dată favorită în sondaje.

Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării de creditorii ei internaţionali (UE, BCE şi FMI) în schimbul împrumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice ce sufocă economia Greciei.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în 2014, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 90 miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare, parţial din cauza ieşirilor de capital cauzate de temerile privind ieşirea ţării din zona euro.

Aproximativ 17 miliarde de euro au revenit în sistemul bancar elen după alegerile din iunie 2012, care au atenuat îngrijorările potrivit cărora Grecia va părăsi zona euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru susţinerea investiţiilor şi pentru cheltuirea chibzuită a fiecărui......
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...