Record: Barilul de petrol a coborât la 55 de dolari, pentru prima dată în ultimii cinci ani

Cotaţia barilului de petrol a coborât luni la 55,25 dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, continuând o tendinţă de scădere care a început în urmă cu şapte luni, ca urmare a ofertei abundente şi a scăderii cererii, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 05 ian. 2015, 12:29
Record: Barilul de petrol a coborât la 55 de dolari, pentru prima dată în ultimii cinci ani

Preţul ţiţeiului, care a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, a afectat multe companii energetice, scrie Agerpres.

Producţia de petrol a Rusiei a crescut anul trecut cu 0,7%, la nivelul record de 10,58 milioane de barili pe zi, a anunţat duminică ministerul Energiei.

Exporturile Irakului au ajuns în decembrie la cel mai ridicat nivel din 1980, a anunţat un purtător de cuvânt al ministrului Petrolului.

La ultima sa reuniune ministerială, organizată la sediul de la Viena în data de 27 noiembrie, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei, în pofida faptului că în prezent preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de cel de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an. Potrivit analiştilor, OPEC a optat pentru menţinerea cotei sale de piaţă, în loc să sprijine preţul ţiţeiului. OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a scăzut luni la 55,25 dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, apoi s-a redresat uşor, la 55,67 dolari.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna februarie a scăzut luni la 51,40 dolari, cel mai redus nivel din mai 2009, apoi a urcat la 51,90 dolari.

‘Este dificil să estimăm o îmbunătăţire a evoluţiei preţului ţiţeiului pe termen scurt. Pe piaţă au intrat cantităţi mari de petrol, compensând dificultăţile din Libia. Cantităţi suplimentare sunt exportate în special din Rusia şi Irak’, a explicat analistul Adam Longson de la Morgan Stanley.

Şi euro s-a depreciat luni faţă de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, investitorii estimând că Banca Central Europeană va adopta măsuri de relaxare cantitativă (QE). Euro a scăzut la 1,18605 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din mai 2006. Vineri, euro s-a tranzacţionat la 1,1955 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ca acesta să preia conducerea PNL, arătând, însă, că "decizia va fi......
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...