”Apartenenţa la euro este irevocabilă”, a spus Annika Breidthardt în cursul conferinţei de presă cotidiene a CE, precizând că această chestiune este reglementată de ‘articolul 140, paragraful 3’ al Tratatului de la Lisabona, scrie Agerpres.
”Nu vom intra în speculaţii şi scenarii ce riscă să fie interpretate într-un context care nu se potriveşte”, a adăugat Margaritis Schinas, principalul purtător de cuvânt al executivului UE.
Precizarea CE survine în contextul informaţiilor publicate sâmbătă de săptămânalul german Der Spiegel potrivit cărora guvernul german consideră inevitabilă o ieşire a Greciei din zona euro dacă partidul de stânga Syriza câştigă alegerile legislative din 25 ianuarie.
Aceste informaţii au născut controverse în Germania, unde au fost considerate o modalitate prin care cancelarul Angela Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schauble exercită presiuni asupra electoratului grec.
Comisia Europeană a insistat luni pe succesul zonei euro, reamintind că Lituania a devenit pe 1 ianuarie al 19-lea stat membru UE care adoptă moneda euro.
Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare şi impozitare, Pierre Moscovici, lansase pe 29 decembrie un apel către cetăţenii greci să susţină la apropiatele alegeri legislative reformele favorabile creşterii, considerate ”esenţiale pentru ca Grecia să prospere din nou în interiorul zonei euro”.
”Grecii sunt liberi să-şi aleagă în mod suveran conducătorii”, a declarat luni preşedintele francez François Hollande, care a precizat că doar Grecia poate lua o decizie cu privire la apartenenţa la zona euro.