MFP vrea să împrumute între 2,5 şi 3 miliarde de euro de pe pieţele externe în 2015

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ intenţionează să împrumute 2,5 - 3 miliarde euro de pe pieţele externe în anul 2015, în condiţiile tragerii şi a unor împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale, dintre care 1,45 miliarde euro de la Banca Mondială, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat pe anul 2015, publicat de MFP.
Economica.net - lun, 05 ian. 2015, 16:15
MFP vrea să împrumute între 2,5 şi 3 miliarde de euro de pe pieţele externe în 2015

De pe piaţa internă, MFP vrea să împrumute circa 10 – 12 miliarde de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 – 28 miliarde de lei prin obligaţiuni de tip benchmark.

„În anul 2015, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,83% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de 60% de pe piaţa internă şi 40% de pe piaţa externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2015 denominate în lei şi euro, care este în sumă de 28,1 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat (la data de 31.12.2014), din care 24,2 miliarde lei aferent emisiunilor denominate în lei şi aproximativ 3,9 miliarde lei aferente emisiunii denominate în euro”, precizează MFP.

Pe piaţa internă, se vor emite titluri de stat denominate în lei, respectiv certificate de trezorerie cu discont, în principal cu scadenţe la 6 luni şi la 12 luni, cu includerea de scadenţe la 3 luni pentru acoperirea necesităţilor de cash management, şi se vor redeschide emisiunile de obligaţiuni de stat de tip benchmark în scopul creşterii lichidităţii acestor titluri pe piaţa secundară. De asemenea, vor fi lansate emisiuni noi de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţe de până la 15 ani, în scopul extinderii maturităţilor şi consolidării curbei randamentelor, în funcţie de apetitul participanţilor în piaţă.

Pentru realizarea obiectivului de reducere a riscului de refinanţare şi de extindere a duratei medii rămase a titlurilor de stat şi pentru acoperirea necesităţilor brute de finanţare, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere o structură de 30% / 70 % a maturităţilor pe termen scurt versus termen mediu şi lung.

Potrivit MFP, lansarea de titluri de stat denominate în euro pe piaţa internă va avea loc doar în contextul concret al refinanţării emisiunii de titluri de stat denominate în euro scadente în luna iulie 2015, cu valoare cumulată de 900 milioane euro, printr-o maturitate de cel puţin 5 ani şi cu un volum cel mult egal cu valoarea emisiunii scadente în luna iulie 2015, avându-se în vedere reducerea graduală a valorii acestor instrumente de datorie până la eliminare, în contextul creşterii ponderii datoriei denominate în lei şi reducerii riscului valutar.

În cazul în care condiţiile pieţelor financiare sunt favorabile, MFP poate avea în vedere şi prefinanţarea necesităţilor aferente anului 2016, ţinând cont totodată şi de obiectivul de menţinere a unei rezerve financiare în contul trezoreriei statului. De asemenea, se are în vedere lansarea unui program pilot pentru emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei (la o denominare de 1.000 de lei/titlu), cu o maturitate cuprinsă între 1 şi 3 ani, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru trimestrul I al anului 2015, MFP are în vedere atragerea unui volum indicativ cuprins între 12 şi 14 miliarde lei, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă.

Te-ar mai putea interesa și
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) nu ar trebui să rămână......
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...