Două dintre cele mai importante posturi din Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt vacante de la începutul acestui an, arată noua organigramă a instituţiei consultată de ECONOMICA.NET. Unul dintre aceste posturi, acela de director al Fondului de Garantare a Asiguraţilor ar putea căpăta o importanţă crucială în condiţiile în care cel puţin două societăţi de asigurare de dimensiuni mari au probleme serioase. Fondul de Garantare a Asiguraţilor este finanţat din vânzările asigurătorilor(care sunt oblogaţi să cotizeze cu 1% din valoarea primelor brute încasate) şi a fost înfiinţat în scopul de a despăgubii clienţii în eventualitatea în care o societate de asigurare nu îşi mai poate îndeplini obligaţiile.
Organismul a fost condus în ultimii ani de către Nicolae Crişan, fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, care nu a reuşit să-l convingă preşedintele Mişu Negriţoiu(care a condus o comisie de evaluare a candidaţilor) că este potrivit pentru postul pe care îl ocupa. Totuşi, Crişan a rămas în ASF şi la FGA pe postul de director al direcţiei economice.
Surse. Noul director va fi un om al lui Mişu Negriţoiu
După cum arată chiar organigrama ASF ,valabilă de la 1 ianuarie 2015, FGA se subordonează direct preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, ca şi Direcţia Strategie şi Stabilitate Financiară, un alt organism esenţial rămas fără conducere. Această relaţie presupune că, pentru numirea unui director, nu este nevoie de acordul consiliului ASF. Preşedintele are puteri aproape absolute în numirea respectivei persoane deşi se parcurge, totuşi, o procedură. Menţionăm că procedurile de selecţie a noilor directori nu au fost făcute publice de către ASF. |
„Postul de director general al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost scos la concurs potrivit procedurii/metodologiei de evaluare și selecție internă. La concurs s-au înscris mai mulți candidați, iar în urma desfășurării interviului socio-profesional, susținut în fața unei comisii prezidate de către Președintele ASF, dl Mișu Negrițoiu, niciunul dintre candidați nu a fost declarat promovat. Astfel, începând cu data de 01.01.2015, postul de director general al FGA a fost declarat vacant.”, explică, pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii ASF. Procedurile pentru selectarea unui nou director vor demara, ne informează ASF, pe data de 12 ianuarie. Deocamdată nu există candidaţi care să îşi fi anunţat intenţia de a participa la selecţie. Totuşi, potrivit unor surse din piaţă, cel mai probabil va fi numită o persoană apropiată preşedintelui Mişu Negriţoiu.
„ Nu se ştie exact cine va conduce FGA. Chiar şi oamenii din ASF se întreabă cine o să vină. Aproape sigur însă va fi un om al lui Mişu Negriţoiu, poate un fost colaborator de la ING. Chiar dacă vor candida mai multe persoane decizia este la preşedinte care va alege o persoană de încredere”, arată sursele citate.
De ce este important Fondul de Garantare a Asiguraţilor
În cazul falimentului unui asigurător din România, FGA va avea un rol esenţial. La fel cum Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare are rolul să despăgubească oamenii care şi-au banii din depozite în urma unui faliment bancar, FGA are rolul de a despăgubi acele persoane care nu au mai reuşit să-şi primească drepturile de la o firmă de asigurare. Disponibilităţile fondului erau, la mijlocul anului trecut, de aproximativ 180 de milioane de euro.
De anul acesta, contribuţiile asigurătorilor au fost majorate de la 0,8% la 1% din primele brute subcsrise în cazul asigurărilor generale şi de la 0,3% la 0,4% din prime în cazul asigurărilor de viaţă. Mai mult, în caz de nevoie, FGA are posibilitatea legală de a majora cota până la 10% din primele brute subscrise. FGA a devenit un organism cu atât mai important în ultimul an cu cât cel puţin două societăţi mari din România dau semne clare de slăbiciune. Astra Asigurări este în administrare specială de aproape un an, cu un coeficient de lichiditate apropiat de zero şi cu o solvabilitate mult sub limita legală.
În contextul în care societatea nu poate funcţiona la infinit cu asemenea parametrii, investitorii întârzie să apară iar actualul acţionar majoritar nu a venit cu suma necesară pentru redresare, perspectiva unui final nefericit al procedurii de redresare nu mai este doar un vis urat.
În cazul unui faliment, FGA ar rămâne singura şanşă pentru mulţi din cei peste 4 milioane de clienţi ai Astra. Într-o situaţie asemănătoare se află şi Carpatica, societate carem fără să fie în administrare specială, parcurge un plan de redresare a cărui finalitate nu este încă clară. Foarte bine nu se simt nici alte societăţi expuse majoritar pe zona RCA care aduce pierderi semnificative.