Astfel, potrivit statisticii executivului comunitar, în anul 2014 PIB-ul britanic, de 2.232 de miliarde de euro, l-a depăşit pe cel francez, care a fost de 2.134 miliarde de euro, scrie Agerpres.
Vestea este o nouă lovitură dată orgoliului naţional francez, după ce preşedintele Francois Hollande a ţinut să amintească naţiunii sale, chiar în discursul de dinainte de Anul Nou, că este a cincea putere economică a lumii.
În anul 2013, diferenţa dintre PIB-urile celor două ţări a fost aproape similară, dar în favoarea Franţei. Însă în 2014, ritmul susţinut al creşterii economice britanice, de circa 3%, precum şi inflaţia de numai 1,5% însoţită de aprecierea lirei sterline în raport cu euro au contribuit la această inversare de poziţii, determinată şi de creşterea economiei franceze cu numai 0,4%.
Cotidianul Le Figaro o critică în mod special pe consiliera pe probleme economice a Palatului Elysee, Laurence Boone – care în plus este şi o bună cunoscătoare a economiei britanice – pentru că nu l-a atenţionat pe preşedintele Hollande asupra acestei situaţii înainte de a rosti respectivul discurs, mai ales că refuzul premierului David Cameron de a suplimenta contribuţia ţării sale la bugetul comunitar în urma creşterii PIB-ului Marii Britanii ar fi trebuit să indice o astfel de evoluţie şi fără consultarea altor statistici.
Începând din secolul al XVIII-lea şi până în anul 1973, Marea Britanie a surclasat mereu Franţa la capitolul economic şi numai politica industrială foarte ambiţioasă a preşedintelui Georges Pompidou a permis Parisului să o ia înaintea Londrei.