Producţia industrială a crescut cu 6,3% în primele nouă luni din 2014

Producţia industrială a crescut cu 6,3% în primele nouă luni din 2014 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, iar creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 7,5%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - mie, 14 ian. 2015, 08:16
Producţia industrială a crescut cu 6,3% în primele nouă luni din 2014

În luna noiembrie 2014, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,2%, respectiv cu 0,8%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 0,2% ca serie brută şi cu 2,8% ca serie ajustată.

Pe primele nouă luni din 2014, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 6,3% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+7,7%) şi industriei extractive (+0,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,8%), industria bunurilor intermediare (+3,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,4%). Industria energetică a scăzut cu 2,3%.

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 7,5% ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+9%) şi industriei extractive (+1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+12,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,4%), industria bunurilor intermediare (+4,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,6%). Industria energetică a scăzut cu 1,8%.

În luna noiembrie 2014, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 6,2% ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (-8,2%) şi industria prelucrătoare (-7,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor intermediare (-8,1%), industria bunurilor de uz curent şi industria bunurilor de capital (-7,2% fiecare) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată
(-7,1%). Industria energetică a crescut cu 3,9%.

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,8%, din cauza scăderii industriei extractive (-7,3%) şi industriei prelucrătoare (-0,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 0,5%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de uz curent (-3,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,3%), industria bunurilor de capital (-1,2%) şi industria bunurilor intermediare (-1,0%). Industria energetică a crescut cu 1,8%.

În luna noiembrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 0,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,7%, respectiv cu 2,6%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,5%) şi industria bunurilor de capital (+3,5%) şi scăderi în industria energetică (-4,5%), industria bunurilor de uz curent (-3,8%) şi industria bunurilor intermediare (-1%).

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 2,8%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+3,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,8%, iar industria extractivă cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,6%), industria bunurilor de capital (+5,2%) şi industria bunurilor intermediare (+1,1%). Industria energetică şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 3,3%, respectiv cu 1,1%.

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere......
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...