Carburanţii s-au ieftinit mai mult decât media europeană. Guvernul cere şi mai mult, dar ia 60% din preţul de la pompă

Companiile petroliere din România au ieftinit carburanţii mai mult decât media scăderilor de preţ din Uniunea Europeană, în ultimele şase luni. Guvernul cere scăderi de preţ şi mai accentuate, dar nu pare dispus să revină asupra fiscalităţii pe carburanţi, în condiţiile în care statul ia, prin taxe, aproape 60% din preţul de la pompa al unui litru de benzină.
Mihai Nicuţ - mie, 14 ian. 2015, 22:01
Carburanţii s-au ieftinit mai mult decât media europeană. Guvernul cere şi mai mult, dar ia 60% din preţul de la pompă

Companiile petroliere din România au ieftinit benzina cu circa 21% şi motorina cu aproximativ 17% în ultima jumătate de an, de când preţul ţiţeiului a coborât cu mai mult de 50%, potrivit unor calcule ECONOMICA.NET realizate pe baza datelor din Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a preţurilor la carburanţi al Comisiei Europene.

Astfel, dacă la 30 iunie 2014, preţul mediu la benzina de 95 era, la pompele din România, de 1,44 euro, la 5 ianuarie 2015 acesta ajunsese la 1,13 euro pe litru, rezultând aşadar o scădere a preţului de 21,5%. Potrivit datelor Oil Bulletin, România a consemnat a treia cea mai accentuate scădere a preţurilor la benzină în acest interval de timp, după Ungaria (22,3%, benzina costă acum 1,07 euro) şi Estonia (23,45%, benzina are un preţ de 1,02 euro pe litru).

La nivelul UE 28, benzina s-a ieftinit cu 16,3%-medie ponderată, deci mai puţin decât în România.

Totuşi, chiar şi după ieftinire, preţul benzinei din România rămîne mai mare decât cel din Estonia, Ungaria, Luxemburg, Polonia, Letonia, Lituania sau Bulgaria.

Situaţia este ceva mai proastă din punct de vedere al consumatorului de motorină, care este carburantul preferat al românilor, dar ieftinirile plasează România tot în partea superioară a clasamentului statelor europene cu cele mai mari scăderi de preţ. Dacă la 30 iunie 2014 preţul mediu era, în România, de 1,44 euro pe litru, acesta a coborât, la 5 ianuarie, la 1,18 euro pe litru. Rezultă aşadar o scădere de aproape 18% a preţului la motorină, a şasea cea mai mare scădere din UE. Mai mult decât companiile petroliere de la noi, au redus preţurile firmele din Ungaria, Croaţia, Polonia, Spania şi Bulgaria. Vecinii nostri de la sud se bucură de o ieftinire de 18,8%, cea mai accentuată din UE. La ei, preţul unui litru de motorină a ajuns la 1,06 euro.

La nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, media ponderată a ieftinirilor a fost de 14,7%, mai puţin decât în România.

Potrivit datelor de la 5 ianuarie, motorina rămâne însă în România mai scumpă decât în Bulgaria, Spania, Polonia, Croaţia, Ungaria, Ţările Baltice, Luxemburg, Franţa, Germania, Portugalia şi Austria.

Ieftinirile au fost cauzate de scăderea cu mai mult de 50% a cotaţiilor la petrol, din ultimele şase luni, barilul de petrol ajungând acum la sub 50 de de dolari.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a spus că preţurile nu au scăzut suficient şi a solicitat companiilor petroliere ieftiniri suplimentare.

„Îi rog public pe cei doi miniştri – ministrul Transporturilor şi ministrul Finanţelor – să aibă o discuţie normală, instituţională între Guvern şi companiile private din domeniul combustibililor, pentru că acciza a rămas ca în 2014, toate taxele sunt ca în 2014, preţul petrolului a scăzut peste tot în lume, numai la noi nu scade. Sigur, preţul nu e făcut de Guvern, dar sunt absolut convins că o discuţie serioasă cu companiile ne va ajuta să ajungem la un preţ corect şi rezonabil”, a spus Ponta.

Ulterior, ministrul Finanţelor a început discuţiile cu companiile petroliere, dar detalii despre rezultatul covorbirilor nu au fost încă oferite de nici o parte.

Citeşte şi: Petrom coboară prețul la benzină sub 5 lei litrul în București și anunță promoții pentru motorină

Preţul benzinei are două mari componente: costul propriu zis al carburantului, care include adaosul companiilor, şi taxele impuse de stat, adică accizele plus TVA. Acciza este fixă, nu ţine cont de evoluţia preţurilor internaţionale şi, mai nou, nici de cursul de schimb-în acest an acciza ar fi trebuit să fie mai mică, datorită aprecierii leului, dar Guvernul a rezolvat problema şi a stabilit acciza în lei, la un curs mai mare, pentru a nu-şi diminua veniturile la buget.

Cum preţul mărfii a scăzut dar taxele nu, s-a ajuns la situaţia în care procentul încasat de stat din banii plătiţi de consumator la pompă să fie mai mare, şi să depăşească chiar „felia” companiilor petroliere, care produc carburantul, din preţul de la pompă. Astfel, daca în iunie 2014 taxele reprezentau 51,6% din preţul benzinei, acum s-a ajuns la 59,8%. Pentru motorină, unde ieftinirea a fost de mai mică amploare, ponderea taxelor a crescut de la 49,5% la 55,6%.

Cum scăderea preţului poate antrena o creştere a consumului, alături de şoferi, şi bugetul de stat este unul dintre beneficiari, dat fiind că va primi bani mai mulţi din taxe: acciza este fixă, iar creşterea consumului suplineşte cu vîrf şi îndesat scăderea bazei (preţul mai mic) pentru calculul TVA. Situaţia se poate dovedi inversă celei din vara anului trecut, atunci când s-a constatat că, după introducerea accizei suplimentare, care a dus la o creştere de preţ de 50 de bani pe litru, încasările din acccize au scăzut în loc să crească.

Piaţa românească de distribuţie a carburanţilor este dominată, în ordine, de OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol. Primele trei companii au şi rafinării în România, iar Petrom este singura companie care rafinează ţiţei extras din România.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...