Cei mai rentabili angajaţi din România, în 2014 – studiu PwC

Angajaţii din sectorul serviciilor financiare au fost mai cei rentabili din România, anul trecut, potrivit ediţiei 2014 a studiului PwC Saratoga Romania. Angajaţii din sectorul farmaceutic, din bunurile de larg consum şi din domeniul produselor industriale au urmat, în această succesiune, în clasamentul celor mai rentabili angajaţi din 2014.
Cristina Şomănescu - joi, 15 ian. 2015, 11:39
Cei mai rentabili angajaţi din România, în 2014 - studiu PwC

Rentabilitatea angajaţilor în România (exprimată prin numărul de unităţi monetare generate de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetară investită în remuneraţia sa) este de 1.3, potrivit studiului PwC Saratoga 2014.

Rentabilitatea angajaţilor în România – în creştere cu 4% faţă de anul 2013 şi cu 16% mai mare decât media europeană.

Studiul PwC Saratoga Romania 2014 conţine date exhaustive referitoare la indicatori de eficienţă ai capitalului uman, pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice (industria farmaceutică, industria bunurilor de larg consum, produse industriale, retail şi servicii financiare).

Rentabilitatea angajaţilor din sectorul financiar a urcat la 1.97 în 2014, de la 0.92 în 2013.
Acesta este singurul sector de activitate (dintre cele incluse în studiu de autori) care a avut angajaţi mai rentabili decât în 2013.
Profitabilitatea angajaţilor din industria farmaceutică, din FMCG şi din zona produselor industriale a scăzut faţă de nivelurile raportate în 2013.

Concret, rentabilitatea angajaţilor din sectorul farmaceutic a scăzut la 1.6 în 2014, de la 2.01 în anul 2013; profitabilitatea salariaţilor din industria bunurilor de larg consum a coborât la 1.23 în 2014, de la nivelul de 1.5 în 2013, în vreme ce profitabilitatea angajaţilor din domeniul produselor industriale a ajuns la 1.11, de la 1.34 în 2013.

Rentabilitatea angajaţilor din retail a rămas la nivelul din 2013 (1.03).

Privită în context european, rentabilitatea capitalului uman din România este mai mare decât media europeană (de 1.12) şi decât media ţărilor din Europa Centrală şi de Est (de 1.28).

„În condiţiile în care veniturile companiilor din România nu au crescut semnificativ anul trecut, iar costurile salariale au rămas relativ constante, creşterea uşoară faţă de anul precedent a fost dată de eficientizarea costurilor indirecte ale companiilor, deşi s-au remarcat şi o serie de investiţii de anvergură în sisteme informatice moderne de tip ERP, CRM etc. care au dus la o îmbunătăţire a productivităţii”, spune Horaţiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane, PwC România.

Mai mult training pentru angajaţi, dar mai ieftin

În 2014 a crescut numărul de ore de training per angajat (18 ore, faţă de doar 15 ore în anul 2013), dar a scăzut suma investită de companie în acest tip de pregătire (105 euro per angajat, în 2014, faţă de 135 euro per angajat, în anul 2013).
Numărul de ore de training oferit de organizațiile din România este aliniat la mediile europene (18 ore per angajat la nivel european şi 19 ore în cazul ţărilor din Europa Centrală şi de Est), dar sumele de bani investite de companii sunt mai mici (105 euro per angajat în România, faţă de 210 euro în Europa, respectiv 170 euro per angajat în CEE).

Te-ar mai putea interesa și
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat în Marea Roşie, precizând că sunt în curs de desfăşurare......
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului ...
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025.