După ultimele discuţii purtate joi, liderii liberal-democraţilor, democraţilor şi comuniştilor au declarat că au căzut de acord asupra necesităţii convocării cât mai rapide a parlamentului şi a formării structurilor de conducere ale forului legislativ, precizând totodată că negocierile continuă.
”Discuţiile continuă, dialogul continuă în acelaşi ritm cu un scop bine determinat ca să găsim soluţii şi să convocăm în zilele apropiate şedinţa parlamentului, să facem tot posibilul ca parlamentul să funcţioneze în regim normal. (….) Viziunea noastră este să dialogăm cu toate forţele politice, să găsim un compromis pentru a învesti un nou guvern”, a declarat deputatul PD Sergiu Sârbu, citat de Unimedia.
La rândul său, deputatul comunist Artur Reşetnicov a declarat, conform aceleiaşi surse, că ”activitatea parlamentului trebuie să fie deblocată, iar politicienii şi deputaţii trebuie să-şi reia activitatea”. ”Dacă vor fi respectate înţelegerile de astăzi (joi), parlamentul va începe să lucreze în câteva zile şi deputaţii vor putea să-şi realizeze promisiunile”, a adăugat Reşetnicov.
Reprezentantul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc a susţinut că discuţiile cu formaţiunea comunistă nu vizează formarea unei coaliţii, ci sprijinul pentru deblocarea activităţii parlamentului.
În paralel cu discuţiile demarate cu comuniştii, liberal-democraţii şi democraţii continuă negocierile cu liberalii, o nouă întrevedere între reprezentanţii celor trei formaţiuni proeuropene fiind programată pentru joi seara.
Într-o declaraţie de presă făcută după depunerea de flori de la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chişinău, cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naşterea poetului, liderul PL, Mihai Ghimpu, a afirmat că partidul său aşteaptă din partea celorlalte două formaţiuni proeuropene răspunsul la problemele abordate, între care aderarea la NATO. ”Una din probleme este aderarea la NATO. Trebuie să găsim un consens deoarece la ei (la liberali-democraţi şi democraţi) în program nu este aşa ceva, la noi este”, a mai afirmat Mihai Ghimpu, citat de agenţia IPN.
Liderul liberal a mai apreciat în context că politica moldovenească poate fi caracterizată printr-un citat din publicistica eminesciană. ”Din momentul în care luptele de partid au degenerat în România în lupta pentru existenţa zilnică, din momentul în care mii de interese private sunt legate de finanţe sau de căderea unui partid, nu mai poate fi vorba de neatârnarea politică a diferitelor grupuri care-şi dispută puterea statului. Din momentul în care interesul material de-a ajunge la putere precumpăneşte, o spunem cu părere de rău: lupta egală în ţară şi parlament nu mai e decât manipulul unor ambiţii personale, al unor apetituri, pe cât de nesăţioase, pe atât de vrednice de condamnat”.
Pe fondul discuţiilor ce au loc în vederea formării unei coaliţii de guvernare în Republica Moldova, unii analişti politici de la Chişinău atrag atenţia că liberal-democraţii şi democraţii vor suferi o dureroasă înfrângere morală în cazul în care vor constitui o majoritate parlamentară cu comuniştii.