Francul elveţian doboară un nou record – 4,42 lei. Euro se apropie de 4,51 lei, dolarul a ajuns la maximul istoric

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,5095 lei/euro, 3,8863 lei/dolar şi 4,4228 lei/franc elveţian.
Economica.net - vin, 16 ian. 2015, 11:04
Francul elveţian doboară un nou record - 4,42 lei. Euro se apropie de 4,51 lei, dolarul a ajuns la maximul istoric

Francul elveţian a atins un nou record în faţa monedei naţionale – 4,42 lei. Moneda europeană nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 17 martie 2014 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5114 lei/euro. Dolarul a atins maximul istoric în faţa leului – 3,8863 lei.

 

BNR a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5034 lei pentru un euro, 3,8510 lei pentru un dolar şi 4,3287 lei pentru un franc elvetian.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu, au declarat agenţiei MEDIAFAX. surse oficiale.

Informaţia a fost confirmată de către premierul Victor Ponta, care a precizat că a cerut ca, în urma acestei discuţii, să fie propuse şi anumite măsuri.

„I-am cerut ministrului să discute cu BNR şi să fie propuse măsuri”, a spus Ponta, pentru MEDIAFAX.

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut, joi ,cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.

Banca Naţională nu poate interveni – Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR

Banca Naţională nu poate interveni pe curs, pentru că nu ea stabileşte cursul valutar leu-franc elveţian, a declarat, la Romania TV, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. El a explicat că BNR nu poate să ceara rambursarea ratelor la bănci la un curs fix sau să plafonarea cursului de schimb, şi că doar băncile comerciale pot face asta. Suciu a mai spus că banca centrală este preocupată de această „situaţie delicată” iar soluţia, pe care BNR a încurajat-o de multă vreme, ar fi conversia în lei a creditelor.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...