Părţile au convenit să intensifice eforturile pentru convenirea unui acord şi să reia discuţiile la începutul lunii februarie, într-un loc ce urmează să fie stabilit. Această nouă rundă de tratative a fost precedată în zilele trecute de întâlniri bilaterale între echipele de negociatori ale Statelor Unite şi Iranului, precum şi de două întrevederi între şefii diplomaţiilor acestor două ţări, John Kerry şi Mohammad Javad Zarif, scrie Agerpres
.
‘Atmosfera a fost foarte bună, dar nu cred că am făcut multe progrese’, astfel a sintetizat evoluţia tratativelor negociatorul Franţei, Nicolas de la Riviere.
La rândul său, adjunctul ministrului iranian de externe, Abbas Araqchi, s-a limitat să afirme că discuţiile au fost ‘utile’ şi ‘detaliate’, ele cuprinzând toate subiectele înscrise pe agendă.
Preşedintele american Barack Obama a cerut vineri Congresului să nu adopte noi sancţiuni împotriva Iranului pentru a nu îngreuna şi mai mult aceste negocieri.
Iranul şi ţările din G5+1 şi-au fixat ca dată limită pentru găsirea unui acord 30 iunie 2015, după ce nu au reuşit să respecte termenul anterior de 24 noiembrie 2014, stabilit tot de comun acord. Aspectele esenţiale ce fac obiectul negocierilor sunt îmbogăţirea uraniului, numărul şi capacitatea instalaţiilor de centrifugare şi controlul internaţional asupra programului nuclear dezvoltat de Teheran.
John Kerry a amintit în luna noiembrie că ‘Iranul a oprit dezvoltarea programului nuclear şi pentru prima dată în ultimul deceniu a făcut paşi înapoi’, el justificând astfel oportunitatea continuării negocierilor, dar a avertizat totodată autorităţile de la Teheran că statele occidentale ‘nu vor negocia la nesfârşit’ pentru a obţine un acord final.