Potrivit datelor publicate vineri de Banca centrală, ieşirile nete de capital din Rusia s-au ridicat la 151,5 miliarde de dolari, de două ori şi jumătate mai mult decât ieşirile de 61 de miliarde de dolari înregistrate în 2013 şi peste recordul de 133,6 miliarde de dolari înregistrat în 2008, anul crizei financiare mondiale. Ieşirile de capital s-au accelerat în special în ultimul trimestru al anului trecut, până la 72,9 miliarde de dolari comparativ cu 16,9 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.
Sancţiunile occidentale impuse ca urmare a crizei din Ucraina au afectat serios capacitatea companiilor ruseşti de a se împrumuta peste hotare, ceea ce a condus la un colaps al investiţiilor străine în Rusia în 2014. De asemenea, scăderea la jumătate a preţului petrolului, principalul produs de export al Rusiei, nu a făcut decât să crească problemele economice.
De asemenea, datele Băncii centrale arată că balanţa contului curent al Rusiei, un indicator al schimburilor economice ale unei ţări cu restul lumii, a înregistrat anul trecut un surplus de 56,7 miliarde de dolari, de la 34,1 miliarde de dolari în 2013. Situaţia contului curent al Rusiei s-a îmbunătăţit anul trecut în pofida scăderii preţului petrolului deoarece deprecierea rublei şi stagnarea creşterii economice a redus importurile. Surplusul balanţei comerciale a crescut la 185,6 miliarde de dolari, de la 181,9 miliarde de dolari în 2013. Cu toate acestea, îmbunătăţirea exporturilor nu a putut compensa creşterea dramatică a ieşirilor de capital gaura fiind acoperită de Banca centrală care a cheltuit 107,5 miliarde de dolari din rezervele sale.
În încercarea de a limita ieşirile de capital şi a sprijini rubla, Banca centrală a Rusiei a majorat anul trecut dobânda de bază de şase ori cu un total de 11,5 puncte până la 17%. Cu toate acestea, ieşirile totale de capital, de 151,5 miliarde de dolari, au fost mai mari decât prognozele de 134 miliarde de dolari.