UniCredit este interesată de achiziţii în Europa Centrală şi de Est

UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, intenţionează să-şi extindă prezenţa în Europa Centrală şi de Est (CEE), unde are în vedere posibile achiziţii, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 21 ian. 2015, 12:22
UniCredit este interesată de achiziţii în Europa Centrală şi de Est

Rata creditelor neperformante (NPL) ar urma să crească la aproape 14%, reflectând tensiunile geopolitice din Ucraina şi Rusia, scrie Agerpres.

Totuşi, UniCredit este decisă să-şi întărească poziţia în Europa Centrală şi de Est, căutând oportunităţi de achiziţii. Banca nu a dat detalii suplimentare privind posibilele ţinte de achiziţii sau ce pieţe din CEE sunt vizate.

Cel mai ridicat procent al creditelor neperformante ar urma să se înregistreze în Ucraina (34%), înaintea Serbiei (23%) şi Rusiei (21%), iar cel mai scăzut în Turcia (3,2%) şi Slovacia (5,3%).

‘Evoluţiile geopolitice precum şi schimbările în mediul extern reprezintă o sursă de incertitudini pentru perspectiva noastră. Rata creditelor neperformante în regiune va rămâne probabil o provocare’, a afirmat noul şef al diviziei de corporate şi investiţii bancare, Gianni Franco Papa, care anterior a fost şeful diviziei pentru Europa de Est a grupului UniCredit.

Riscurile din Europa Centrală şi de Est, unde sunt active şi rivalele Erste şi Raiffeisen, includ tensiunile politice ridicate, cum ar fi conflictul dintre Rusia şi Ucraina, perspectivele de creştere reduse pentru zona euro şi preţul mai scăzut al ţiţeiului, care afectează economia rusă.

Totuşi, ar putea exista şi avantaje, legate de majorarea puterii de cumpărare în urma scăderii preţului petrolului, politici monetare mai relaxate şi eforturi spre o armonizare mai mare a reglementării serviciilor financiare, apreciază UniCredit.

Creditarea în regiune ar urma să accelereze uşor, iar rata creditelor neperformante ar urma să scadă la 10,5% din totalul împrumuturilor, de la 10,9% în 2014.

Profitul grupului bancar italian UniCredit SpA s-a triplat în trimestrul trei din 2014, depăşind estimările analiştilor, datorită performanţelor bune înregistrate pe piaţa internă şi în Europa de Est. În perioada iulie-septembrie 2014, profitul net a urcat cu 80%, la 722 milioane de euro (897 milioane de dolari), de la 204 milioane de euro în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 493 milioane de euro.

Directorul general al UniCredit SpA, Federico Ghizzoni, a redus cheltuielile şi a vândut active, ca parte a planului ce vizează obţinerea unui profit net de două miliarde de euro anul acesta. Creditorul a trecut testele de stres derulate de BCE, după ce, în 2013, a înregistrat pierderi record de 14 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) din cauza creditelor neperformante.

La 30 septembrie, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al UniCredit se menţinea la 10,8%.

Contribuţia Italiei la profit a fost de aproximativ 0,6 miliarde de euro, în timp ce afacerile din Europa Centrală şi de Est au contribui cu 0,4 miliarde de euro.

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...