Prețul petrolului este la aproximativ 17 – 19 de dolari (WTI, respectiv Brent) depărtare de pragul de 30 de dolari/baril, care ar semnaliza că recesiunea globală este inevitabilă, potrivit sondaj realizat de ConvergEx Group, printre 306 de profesioniști în investiții, citat de MarketWatch. Una dintre întrebări era ce preț al petrolului ar arăta că recesiunea globală era inevitabilă.
„Ideea din spatele întrebării a fost simplă – la un moment dat prețul petrolui nu mai este doar un efect al evoluţiilor din economiile lumii. Mai degrabă, devine un semnal că cererea la nivel mondial este în scădere atât de rapidă încât petrolul trebuie să se ieftinească mai rapid pentru a reflecta acest fapt”, a declarat Nicolae Colas, strateg sef la ConvergEx.
Cele mai frecvent răspuns (26% dintre respondenți) în cadrul sondajului a fost: 30 dolari pe baril. 16% au spus că pragul critic este 35 dolari pe baril. 62% dintre respondenti au spus 30 dolari sau mai puţin.
Mai mult de jumătate din persoanele intervievate reprezintă partea de cumpărare, şi anume firme de administare a investiţiilor sau fonduri de risc speculative. Aproximativ un sfert dintre respondenţi sunt de la firme de pe partea de vanzare, bănci sau dealeri.
Aproximativ 68% dintre respondenți au spus că petrolul nu a ajuns încă la pragul minim. Doar 20% cred asta.
Țițeiul WTI cu livrare luna martie costa 46,24 dolari pe baril vineri seara, iar ţiţeiul Brent 48,99 dolari.
Joi, secretarul general Abdalla El-Badri al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este de părere că preţul petrolului va rămâne acolo unde este acum, pregătindu-se pentru o eventuală revenire.
Recent, ministrul iranian al Petrolului a spus că industria de petrol a țării sale nu este amenințată la un preţ de 25 de dolari pe baril.
Scăderea preţurilor petrolului va continua, dar doar 8% dintre cei intervievați cred că scăderea va ajunge în 2015 cel sub 40 dolari pe baril. Cei mai mulţi (43%) cred că piaţa se va stabiliza între 40 şi 60 de dolari pe baril, iar 42% se așteaptă la preţuri între 60 şi 80 dolari pe baril.
Aceste estimări par, însă, inconstante. Într-un sondaj al ConvergEx din decembrie, când barilul era la 63 dolari, 89% dintre respondenți prognozau un preț final în 2015 de peste 60 de dolari.
Mulţi îşi doresc o revenire pe creştere a prețului petrolului, dar recunosc în același timp că de prețurile actuale beneficiază economia Statelor Unite.