Programul de asistenţă financiară al Greciei cu zona euro expiră în 28 februarie. Deşi FMI va continua să sprijine Atena, ţara trebuie să fie sub un acord european pentru a primit ultimele tranşe de împrumut şi pentru a fi eligibilă pentru sprijin de la BCE.
Fără o extindere, Ateva va pierde şi accesul la aproape 11 miliarde de euro din obligaţiunile disponibile pentru a proteja necesităţile de capital ale băncilor elene.
Ţinând cont de alegerile desfăşurate duminică în Grecia, un oficial de rang înalt din zona euro a exclus probabilitatea ca reprezentanţii UE, BCE şi FMI să finalizeze a cincea evaluare a programului Greciei, mult aşteptată, şi să achite tranşa de 1,8 miliarde de euro.
Luni, miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta la Bruxelles necesităţile de finanţare ale Greciei şi ar putea anunţa prelungirea pachetului de asistenţă financiară.
‘O altă extindere ar putea fi luată în considerare, dar Atena trebuie să solicite asta’, susţine oficialul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Partidul de stânga Syriza, care şi-a majorat avansul în sondaje înaintea votului din 25 ianuarie, a anunţat că va elimina măsurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internaţionali în conformitate cu planul de asistenţă în valoare de 240 de miliarde de euro şi, de asemenea, a cerut organizarea unei conferinţe internaţionale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei faţă de alte state din zona euro.
Vineri, indicele principal al bursei de la Atena înregistra un avans de 5,55%, la 835.75, după ce Banca Centrală Europeană a lansat măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro.