„Conştienţi fiind că populaţia României nu este pe deplin conştientă de importanţa acestui produs de asigurare, am aprobat o strategie de comunicare şi de mărire a gradului de conştientizare la nivelul populaţiei. Această strategie va fi implementată în acest an şi sperăm ca la sfârşitul anului în loc de aproximativ 19% grad de penetrare să obţinem mai mult. Noi am prognozat 10% creştere pentru că piaţa este scădere”, a spus Neacşu.
Ea a precizat că vânzările de poliţe de asigurare obligatorie pentru locuinţe nu depind în exclusivitate de PAID.
„Noi am solicitat ASF să modificăm legea în sensul în care am putea şi noi să emitem asigurări obligatorii de locuinţă măcar pentru partea de populaţie care ar dori să ia numai acest produs. Nu ştim în ce măsură va fi făcută o astfel de modificare pentru că în momentul de faţă suntem 100% dependenţi de vânzările pe care le fac societăţile de asigurare prin brokeri. Brokerii nu sunt foarte interesaţi de acest produs de asigurare deoarece comisionul este impus de lege şi este foarte mic. Dacă vom avea posibilitatea să vindem prin internet asigurări, mai creştem gradul de penetrare”, a explicat oficialul PAID.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comercială de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.
Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.