‘Spiritele încălzite (în Azerbaidjan) trebuie să se aştepte la diverse surprize. În caz de concentrare masivă şi ameninţătoare la frontiera noastră sau în apropiere de linia de demarcaţie din Nagorno-Karabah, ne rezervăm dreptul de a efectua un atac preventiv’, a declarat Sarkisian, potrivit AFP.
Armenia şi Azerbaidjanul, două foste republici sovietice în Caucaz, sunt în conflict de la sfârşitul anilor ’80 pe subiectul enclavei Nagorno-Karabah, regiune cu populaţie majoritar armeană aflată pe teritoriul azer, scrie Agerpres.
Confruntările s-au accentuat în ultimele luni în această zonă, cele două părţi acuzându-se reciproc de lansarea de atacuri care au făcut mai multe zeci de morţi anul trecut. De la începutul acestei luni, patru soldaţi armeni au fost ucişi, potrivit Erevanului.
Conflictul din Nagorno-Karabah, primul izbucnit în spaţiul fostei URSS, datează din 1988. La încheierea războiului (1988-1994), care a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, Erevanul a preluat controlul asupra acestei enclave.
Un acord de încetare a focului a fost semnat în 1994, dar Baku şi Erevan nu au reuşit până în prezent să ajungă la o înţelegere asupra unui statut al regiunii, Nagorno-Karabah rămânând în continuare o sursă de tensiune în Caucazul de Sud, zonă strategică situată între Iran, Rusia şi Turcia.