Băncile europene au vândut anul trecut active imobiliare de peste 80 de miliarde de euro

Băncile europene şi companiile de gestionare a activelor au vândut anul trecut active legate de sectorul imobiliar în valoare de 80,6 miliarde de euro (91 de miliarde de dolari) - un nivel record - deoarece caută să elimine din portofoliile lor creditele neperformante, se arată într-un raport publicat, marţi, de firma americană de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Inc, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 27 ian. 2015, 10:32

‘În condiţiile în care nivelul activităţii principalelor bănci care au vândut active ar urma să încetinească în 2015, creditorii din Sud-Estul Europei ar putea profita aducând mai multe produse pe piaţă. Vânzările record de active legate de sectorul imobiliar arată problemele cu care se confruntă băncile europene în urma crizei. De asemenea, indică sumele mari de bani pe care firmele din SUA sunt dispuse să le investească în Europa’, a apreciat Federico Montero, director în cadrul Cushman & Wakefield.

Majorarea tranzacţiilor – cu 26 miliarde de euro mai mult decât în 2012 şi 2013 la un loc – vine pe fondul deciziei fondurilor din SUA, inclusiv Cerberus şi Lone Star, de a achiziţiona mai multe active în Europa. Anul acesta, tranzacţiile se vor ridica la 60-70 miliarde de euro, estimează Cushman. Investitorii din SUA au achiziţionat, anul trecut, 77% din activele europene legate de sectorul imobiliar, faţă de 67% în 2013, scrie Agerpres.

Analiştii apreciază că normele de capital mai dure au obligat băncile să admită că unele credite cu probleme nu vor fi rambursate. Vânzarea operaţiunilor cu performanţe slabe eliberează fonduri ce pot fi utilizate de bănci pentru creşterea creditării. Acest lucru este important pentru economiile europene care trec printr-o perioadă dificilă, la şase ani de la criza fianciară internaţională.

Cele mai semnificative achiziţii de active au fost realizate de Cerberus (17,7 miliarde de euro), Lone Star Funds (16,1 miliarde de euro) şi Blackstone (8,7 miliarde de euro).

Cele mai mari volume de vânzări s-au înregistrat în Irlanda – fosta Anglo Irish Bank şi Agenţia Naţională de Administrare a Activelor (NAMA) vânzând active de 18,7 miliarde de euro şi, respectiv, 10,1 miliarde de euro – urmată de Marea Britanie, unde Royal Bank of Scotland a renunţat la active în valoare de 9,6 miliarde de euro, conform datelor Cushman & Wakefield.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...