Vantage Driller Rocco SRL este deţinută de o companie americană de foraje offshore, Vantage. Compania americană a înregistrat în 2013 venituri de 721 de milioane de dolari, şi un profit operaţional EBITDA de 363 de milioane de dolari, din contracte de foraj cu mari companii petroliere internaţionale, ca Petrobras, Total sau Petronas. Vantage operează în acest moment şapte unităţi de foraj marine, dintre care patru platforme fixe şi trei mobile, iar o alta este în construcţie. Trei dintre ele forau în largul coastelor Africii de Vest, una lângă India şi trei în Asia de Sud Est, în zona Indoneziei, potrivit unei prezenzări a companiei din toamna trecută.
Platoul continental al Mării Negre a devenit interesant pentru mai multe companii petroliere internaţionale, în ultimii ani. Cel mai mare nume este Exxon: compania americană a demarat, împreună cu Petrom, forajele într-un perimetru de apă adâncă şi, în 2012, a anunţat potenţiale rezerve de gaze de până la 48 de miliarde de metri cubi. Un alt nume mare este Lukoil, compania petrolieră rusă având concesionat şi ea un perimetru în Marea Neagră.
Majorarea de capital ridică semne de întrebare nu doar prin prisma sumei investite, cât mai ales prin specific. În general, companiile care deţin platforme mobile de foraj au contracte de închiriere cu marile companii petroliere, prin care pun la dispoziţia acestora echipamentele de foraj cu care se fac explorările. Aşa au făcut şi cei de la Transocean, care deţin platforma mobilă de foraj Deepwater Champion, cea care a făcut forajele pentru Exxon în Marea Neagră.
ECONOMICA.NET a solicitat reprezentanţilor companiei Vantage Driller Rocco SRL în România detalii despre majorarea de capital sau planurile companiei, dar aceştia au refuzat să ofere orice informaţie.