‘În Europa Centrală şi de Est se observă o creştere a numărului celor care nu mai au încredere în UE şi acuză Bruxellesul că a luat, pur şi simplu, locul Moscovei, după destrămarea URSS’, constată publicaţia americană.
‘Şi chiar dacă ordinele date de Bruxelles sunt justificate din punct de vedere economic şi posedă un fir de legitimitate democratică, ele simbolizează o pierdere ireparabilă a suveranităţii pentru eurosceptici’, potrivit The Nation.
Totuşi, principala provocare pentru Europa este, potrivit săptămânalului menţionat, creşterea tendinţelor islamofobe, scrie Agerpres.
‘Continentul este din ce în ce mai împărţit între o mână de ‘potenţiali combatanţi’, care se revendică din ‘adevăratul islam’, şi un contingent tot mai mare de persoane care cred că Islamul nu are loc în Europa’, scrie The Nation.
Europa de astăzi pare să revină tot mai mult la ‘perioada dintre cele două războaie mondiale, caracterizată prin discuţii între politicieni de extrema-stânga şi extrema-dreapta şi o degringoladă financiară’.
Sfârşitul zonei euro şi eşecul integrării regionale ‘va antrena căderea regimului’, afirmă editorialistul de la The Nation, avertizând că această perspectivă este realistă.
‘Dacă structurile economice, politice şi sociale ale Uniunii Europene se vor fărâmiţa, aceasta din urmă ar putea foarte bine să urmeze soarta Uniunii Sovietice sau a Iugoslaviei în lada de gunoi a federalismului eşuat. Europa va supravieţui ca un continent (…) dar va sfârşi ca idee’, concluzionează pe un ton sumbru săptămânalul american.