Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat la 28 ianuarie un decret privind nominalizarea lui Iurie Leancă la funcţia de viitor prim-ministru, la propunerea PLDM, dar coaliţiei minoritare îi va fi greu să strângă cele 51 de voturi necesare pentru aprobarea de către forul legislativ a candidaturii acestuia.
Liderul Partidului Comunist, Vladimir Voronin, a declarat tranşant, în urmă cu o zi, că ar prefera o persoană din mediul de afaceri în fruntea viitorului executiv.
În faţa acestui refuz, liderul PLDM, Vlad Filat, a făcut apel la liberali, pe care i-a lăsat în afara guvernării, să voteze candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier pentru a evita posibile alegeri anticipate.
‘Suntem în faţa unui exerciţiu de maximă responsabilitate: instituirea unui guvern proeuropean. Partidul Liberal are şansa istorică să demonstreze că nu funcţiile sunt valorile care îl reprezintă. De PL depinde dacă vom avea un guvern proeuropean condus de Iurie Leancă sau vom împinge ţara spre alegeri anticipate. Acum este momentul ca Partidul Liberal să-şi demonstreze ataşamentul sincer faţă de valorile asumate’, a scris Filat, într-un mesaj adresat liberalilor pe pagina sa de Facebook.
În pofida supărării lor pe ‘foştii parteneri proeuropeni’, liberalii l-ar putea vota în cele din urmă pe Iurie Leancă la funcţia de premier, întrucât acesta este singurul care a susţinut ideea numirii unui procuror general non-politic, potrivit portalului Unimedia.
‘Iurie Leancă (membru al PLDM) a avut o părere distinctă faţă de acest subiect. El nu doar că a susţinut ideea unui procuror din străinătate, ci şi a dezvoltat-o’, a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu, care spune că premierul în exerciţiu ar fi fost de acord cu numirea unui expert european în funcţia de procuror general, care trebuia să fie plătit din bani de la Uniunea Europeană. Numirea unui expert european la Parchetul General şi funcţia de preşedinte al ţării au fost, se pare, principalele puncte divergente care i-a determinat pe liberali să nu se coalizeze cu PLDM şi PD.
Preşedintele Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, a exclus însă posibilitatea cooptării liberalilor în alianţă şi revizuirii actualului ei format, potrivit portalului menţionat.
‘ Mihai Ghimpu a avut la dispoziţie două luni să se gândească şi să ia o hotărâre. Ghimpu a pus condiţia că ori îi dăm ‘tot ceea ce el cere’, ori se mai gândeşte cum îi va fi mai comod, la guvernare sau în opoziţie. Partidul Liberal nu a dorit să-şi asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă foarte dificilă pentru ţară’, a argumentat el.