Retailul şi FMCG-ul – sectoarele cu cele mai multe disponibilizări şi plecări voluntare de personal în 2014

Retailul şi industria bunurilor de larg consum (FMCG) au înregistrat cele mai multe disponibilizări şi plecări voluntare în 2014 dintre toate sectoarele de activitate, arată studiul PwC Saratoga. Domeniile antemenţionate au înregistrat cele mai ridicate rate de încetare a contractelor de muncă în 2014, iar valorile celor doi indicatori sunt în creştere faţă de cele din 2013, rezultat al restructurărilor masive din aceste sectoare de activitate, din ultima perioadă.
Cristina Şomănescu - lun, 02 feb. 2015, 10:06
Retailul şi FMCG-ul - sectoarele cu cele mai multe disponibilizări şi plecări voluntare de personal în 2014

Cele mai multe concedieri şi plecări voluntare în 2014 s-au înregistrat în retail şi FMCG.
Concret, 41,9% a fost rata de încetare a contractelor de muncă în retail şi 23,4% – în industria bunurilor de larg consum, în 2014.
Mai mult, ratele de încetare a contractelor de muncă în retail şi FMCG au crescut faţă de cele măsurate de PwC în 2013. Astfel, rata de încetare a contractelor de muncă în retail a urcat la 41,9% în 2014, de la 41,7% în 2013, iar în FMCG – la 23,4% în 2014, de la 15,5% în 2013.

Rata de încetare a contractelor de muncă în 2014 a fost sub media pieţei în sectorul farmaceutic şi în cel de producţiei industriale.

La nivel naţional, rata de încetare a contractelor de muncă (atât plecări voluntare, cât şi disponibilizări) a fost de 16.4% anul trecut, în creştere cu 0,2% faţă de valoarea raportată în 2013, arată studiul PwC Saratoga 2014.

Rata de încetare a contractelor de muncă în 2014 este uşor mai ridicată în România decât în Europa Centrală şi de Est (14,9%) şi cea înregistrată la nivel european (14,3%).

„Deşi la nivelul muncitorilor se observă o scădere a ratei de încetări ale contractelor de muncă, în rândul personalului administrativ s-a înregistrat o creştere a acestei rate, reflectând presiunea pusă de angajatori pe departamentele de suport. Totodată, ţinând cont de scăderea ratei de recrutare externă (de la 14.1% la 11.9%) se observă continuarea eforturile angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat de multe organizaţii de a genera aceleaşi rezultate cu resurse mai puţine”, a spus Horaţiu Cocheci, senior manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

Un alt comportament reprezentativ pentru perioada postrecesiune este absenteismul la muncă.

Rata absenteismului în România a crescut la 2,4% în 2014, de la 1,5% în 2013.
Absenteismul a luat amploare în rândul specialiştilor (de la 2% la 2,4%) şi al muncitorilor (de 2,6% la 3,1%), cu precădere în sectorul bunurilor de larg consum.
Totuşi, România rămâne sub nivelul ţărilor europene în ceea ce priveşte absenteismul la muncă.

Studiul PwC Saratoga Romania 2014 conţine date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman, pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante, din cinci ramuri economice (industria farmaceutică, industria bunurilor de larg consum, produse industriale, retail şi servicii financiare).

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...