Deputaţii cer lămuriri Băncii naţionale în chestiunea creditelor în franci elveţieni, după câteva luni de la momentul în care propunerea legislativă care vizează conversia creditelor în valută a ajuns la Comisia de buget-finanţe.
Parlamentarii aşteaptă ca BNR să prezinte mai multe date după întâlnirea pe care o vor avea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Ultimii şi-au manifestat împotrivirea pentru o eventuală conversie a stocului de credite în franci la alt curs decât cel al zilei, după ce recenta apreciere masivă a francului a pus costuri mai mari pe cei cu credite în această valută.
De asemenea, preşedintele Comisiei, Viorel Ştefan (PSD), a cerut bancherilor să prezinte până vineri răspunsurile la întrebările ridicate de deputaţi în şedinţele în care s-a dezbătut conversia creditelor. O listă cu sinteza acestor întrebări va fi trimisă mâine ARB.
În principiu, deputatul ar dori ca băncile să prezinte un studiu de caz pornind de la impactul pe care o restructurare/conversie îl are pe asupra debitorului mediu, atât în ceea ce priveşte costurile asumate de împrumutat, cât şi în ceea ce priveşte impactul asupra băncii, pornind de la mai multe opţiuni de conversie, care să includă şi un curs mai mic decât cel prezent.
După ce va primi răspunsurile, Viorel Ştefan spune că Parlamentul va putea adopta o lege.
„Cred că se vor întruni toate condiţiile să ne asumăm prin vot o soluţie. Eu nu am curajul să-mi asum o soluţie acum”.
Vasile Horga, de la PNL, a acuzat băncile că dezinfomează Comisia. Acesta ajuns la concluzia, pornind de la datele prezentate de BNR săptămâna trecută privind impactul conversiei la cursul istoric, ori la un curs cu mai mic decât cel actual, că băncile nu ar pierde prea mult.
„Eu nu cred că băncile ar da faliment din cauza acestor credite, care reprezintă un impact de 1%. fiecare avem un interes, şi, noi, ca parlament, să fie ţara liniştită, şi dvs., ca bănci, să vă câştigaţi profitul cinstit (…) Nu e corect ca o comisie parlamentară să fie dezinformată, cu date sintetice”, spune Horga.
Ştefan a avertizat bancherii să nu prezinte informaţii false sau incomplete în Comisie, pentru că există răspundere penală.
„Există un aspect penal în transpunerea de informaţii inexacte parlamentului. Să-şi asume responsabilitatea cei care le dau”, spune el.