‘Suntem de îngrijoraţi de faptul că NATO aplică în mod consecvent deciziile summit-ului său din Ţara Galilor (4-5 septembrie 2014) cu privire la apărarea flancului său estic împotriva unor ameninţări imaginare care ar veni de la Răsărit’, a afirmat diplomatul rus, subliniind că deciziile adoptate de Alianţă în urmă cu o zi ‘consolidează această tendinţă negativă pentru securitatea europeană’.
‘Dacă ar fi să luăm în calcul totalitatea activităţii militare desfăşurată astăzi de NATO, vom vedea că se produc modificări importante ale situaţiei militar-politice, în special la graniţele Federaţiei Ruse, schimbări de care se va ţine cont în planificarea noastră militară pentru ca interesele legitime de securitate ale Federaţiei Ruse să fie asigurate’, a avertizat Gruşko.
El a criticat în termeni duri crearea unui centru de formare a NATO în Georgia, văzând în acest demers ‘un pas spre escaladarea tensiunii în regiunea Mării Negre’.
‘Centrul de antrenament din Georgia este un pas care nu pot fi interpretat decât ca unul provocator. Nu este nevoie ca Alianţa Nord-Atlantică să creeze astfel de centre. Noi, desigur, vom lămuri ce reprezintă acesta, dar apariţia unui obiectiv militar al NATO în Georgia este un pas spre creşterea tensiunilor şi degradarea securităţii regionale’, a avertizat ambasadorul rus la NATO.
‘Este cea mai importantă întărire a apărării noastre colective de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial’, le-a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, celor 28 de miniştri ai apărării ai Alianţei, în finalul reuniunii la care a fost aprobată întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice în estul Europei. Stoltenberg a subliniat că Organizaţia a fost obligată să răspundă astfel la ‘acţiunile agresive ale Rusiei, care a încălcat legislaţia internaţională şi a anexat Crimeea’ în martie trecut.