Certificatele verzi pe care fiecare cetăţean al României le plăteşte în factura la curent reprezintă o sponsorizare nejustificată a energiei „verzi”, spune Adrian Marin, consilier în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe de specialitate. „Personal, nu văd de ce TVA-ul trebuie să fie plătit pe certificatele verzi, procedura fiind practic o sponsorizare din partea consumatorilor pentru energiile verzi. După ce că sunt şi aşa împovăraţi, mai trebuie să plătească şi TVA la aceste certificate. Nu am înţeles niciodată care este logica acestui TVA. Repet, este o opinie personală”, a spus reprezentantul Ministerului Energiei.
Componenta “certificat verde” este înscrisă distinct în factura la curent pe care fiecare dintre noi o primim acasă. Ca pondere în factură, aceasta reprezintă circa 6 – 7% din total.
Obiectivul naţional asumat pentru 2020 este ca 24% din consumul final de energie produsă la nivel naţional să fie din resurse regenerabile.
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/, la sfârşitul anului 2014, numărul total de certificate verzi emise ca schemă de sprijin a fost de 12.650.486, mai puţin decât cota estimată de instituţie la început de an, respectiv 17.591.558.
Pentru anul 2015, ANRE estimează emiterea de 18.147.720 certificate verzi, în creştere cu 3% faţă de anul anterior.
România are 3.000 de MW instalaţi în parcuri eoliene şi circa 1.400 MW în parcuri fotovoltaice.