Vor mai fi falimente de firme şi în 2015. Anul este dificil, spune şeful UniCredit Ţiriac Bank

Băncile nu au scăpat de ameninţarea creditelor neperformante. Nu toate firmele care au luat credite vor avea capacitatea să se refacă după criză, iar unele vor da faliment, potrivit aşteptărilor prudente ale lui Răsvan Radu, preşedinte executiv al UniCredit Ţiriac Bank.
Adrian N. Ionescu - joi, 12 feb. 2015, 22:01
Vor mai fi falimente de firme şi în 2015. Anul este dificil, spune şeful UniCredit Ţiriac Bank

„Eu vă spun că sunt sigur că vor apărea noi probleme la firme. Alte companii vor intra în insolvenţă şi chiar în faliment”, a declarat, joi, Răsvan Radu, preşedinte executiv (CEO) al Unicredit Ţiriac Bank, cu ocazia prezentării rezultatelor băncii pe 2014.

Oficialul UniCredit Ţiriac s-a arătat prudent în contextul înregistrării unui început de tendinţă pozitivă. Anul trecut, provizioanele pentru credite constituite numai de bancă (date neconsolidate) au scăzut cu 16,5% faţă de 2013, până la 532,2 milioane de lei. Răsvan Radu a preferat să fie prudent referindu-se la un lanţ de companii care pot face probleme.

UniCredit Ţiriac Bank a vândut credite neperformante de circa 1,3 miliarde de lei (aşa zisele „credite externalizate”). Oficialii băncii nuau dorit să precizeze care este rata de recuperare, spunând totuşi că tranzacţiile au fost „la preţul pieţei”.

Anul 2015 va însemna pentru bănci „provizioane substanţiale în vederea scoaterii din bilanţ a creditelor neperformante la nivel de piață” şi „pierderi fără precedent pentru sistemul bancar românesc”, potrivit perspectivelor economice generale identificate de analiştii UniCredit Ţiriac Bank. Printre cauzele macroeconomice se numără inflaţia scăzută şi  continuarea politicii de relaxare monetară a BNR. Astfel, sunt de aşteptat noi „presiuni asupra veniturilor din dobânzi, şi venituri din tranzacţionare în scădere”, se mai spune în prezentarea băncii.

Totodată, o eventuală ieftinire a creditului pare să nu fie suficientă pentru relansare consistentă a volumului creditelor.

Antreprenorii nu întrezăresc o creştere a cifrei de afaceri şi nu se încumetă să se angajeze în credite, potrivit lui Răsvan Radu.

Totuşi „creditele noi” acordate de UniCredit Ţiriac Bank au crescut cu 20% în 2014 faţă de 2013.

Performanţe
Prudenţa şefului de la UniCredit Ţiriac bank se manifestă în condiţiile în care banca a înregistrat anul trecut un profit net în creştere cu 6,9% faţă de 2013, până la 80,3 milioane de lei. Profitul net al Grupului UniCredit România a fost de 143,8 milioane de lei.

Indicatorii financiari ai băncii „relevă o poziție echilibrată versus sistem bancar: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost 4,7% la finalul anului 2014, în vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,4%. Raportul între costuri și venituri s-a situat la un nivel de 50,7%”.

Volumul activelor consolidate la 31 decembrie 2014 a totalizat 32,4 miliarde lei (7,23 miliarde euro). Portofoliul de credite brute a ajuns la un volum de 22,8 miliarde lei (24,1 miliarde lei incluzând creditele externalizate), susținut de creșterea cu 7,8% a finanțărilor acordate IMM-urilor și cu 13,1% a creditelor acordate companiilor în intervalul decembrie 2013 – decembrie 2014.

 Citeşte şi

UniCredit a revenit pe profit în 2014

Bank Austria, divizia UniCredit din Europa Centrală şi de Est, vrea să se extindă în regiune

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...