Totodată, Curtea de Conturi a constatat că ANPC nu a recuperat, în cadrul termenului legal de 90 de zile, de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), sume reprezentând drepturi achitate de angajator beneficiarilor de concedii medicale, peste valoarea contribuţiei datorate de angajator, scrie Agerpres.
În raport se mai precizează că prin Ordinele preşedintelui ANPC a fost aprobat nivelul taxelor de autorizare şi al tarifelor pentru operaţiunile de analiză, marcare şi expertizare, actualizate cu indicele anual de inflaţie, până la data de 31 decembrie 2010. Pentru un număr de 4.814 autorizaţii în vigoare, ANPC nu a urmărit aplicarea vizei anuale pentru 11.712 operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, în condiţiile în care persoanele fizice sau juridice nu au solicitat suspendarea autorizaţiei, ceea ce presupune că autorizaţiile emise au rămas active şi trebuiau să fie vizate pentru anul 2013. Încasările din tarife pentru operaţiunile de analiză, marcare şi expertizare au fost virate la bugetul de stat cu întârzieri cuprinse între 3 şi 22 de zile.
Curtea de Conturi recomandă actualizarea anuală cu indicele de inflaţie a nivelului taxelor de autorizare şi a tarifelor pentru operaţiunile de analiză, marcare şi expertizare, precum şi de analiză a taxelor şi a tarifelor stabilite şi aprobate, a celor evidenţiate, încasate şi virate la bugetul de stat, în perioada 2012-2013. De asemenea, Curtea de Conturi recomandă identificarea şi a altor cazuri de taxe şi tarife nestabilite sau neîncasate în condiţiile legii, cuantificarea prejudiciului produs bugetului de stat şi recuperarea acestuia în condiţiile legii.