‘În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, art. 305 alin. 4 Cod procedură penală şi ale Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, procurorul general al PÎCCJ a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea, fost ministru al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi actual membru al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de luare de mită, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului’, se arată într-un comunicat al Parchetului transmis luni AGERPRES.
Totodată, Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Elena Udrea sub aspectul celor trei infracţiuni noi reţinute în sarcina acesteia şi care formează obiectul unui dosar al DNA.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut luni sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale şi arestării preventive a Elenei Udrea pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită.
În această cauză, Camera Deputaţilor a încuviinţat urmărirea penală şi arestarea preventivă pentru infracţiunile de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite; luare de mită.
‘Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârşirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaţilor. Unele dintre aceste fapte intră în conţinutul infracţiunii de luare de mită pentru care a fost obţinut avizul Camerei Deputaţilor şi completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracţiuni de luare de mită’, susţin procurorii.
DNA a precizat că prima infracţiune de luare de mită este în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec, cea de-a doua, cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către SC Consmin SA, iar cea de-a treia, cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani.