La iniţiativa statului Texas şi a guvernatorului republican al acestuia, Greg Abbott, mai mult de jumătate dintre statele federale americane au dat Administraţia de la Washington în judecată, în plângerea înaintată justiţiei susţinându-se că Obama şi-a depăşit atribuţiile stabilite prin Constituţie. Drept urmare, judecătorul Andrew Hanen a decis suspendarea aplicării decretului până când justiţia va emite o hotărâre definitivă.
Trecând peste opinia Congresului, care a votat de mai multe ori împotriva revizuirii legislaţiei privind imigraţia, preşedintele Obama a anunţat în luna noiembrie un program menit să asigure circa 4,7 milioane de imigranţi clandestini că nu vor fi expulzaţi înapoi către ţările lor de origine.
Decizia de suspendare a aplicării decretului a fost anunţată cu numai o zi înaintea datei de la care, în virtutea acestui act normativ, imigranţii ilegali se puteau înscrie în programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival) pentru a putea obţine un permis temporar de muncă ce amâna expulzarea lor din SUA cu încă cel puţin trei ani. Pe lângă extinderea programului DACA, ce a fost conceput în anul 2012, măsurile adoptate de Obama şi suspendate acum de justiţie mai includ un nou program pentru acordarea permiselor de muncă părinţilor imigranţilor deveniţi cetăţeni americani sau copiilor acestora din urmă, dacă au reşedinţa permanentă în SUA.
Totuşi, este posibil ca Administraţia de la Washington să înainteze recurs pentru ca decizia judecătorului Andrew Hanen să nu se aplice, astfel încât decretul lui Obama să rămână în vigoare.