5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 18 februarie 2015

Străinii au repatriat dividende de 18 mld. euro din România în ultimii 10 ani - Topul oraşelor cu cele mai accesibile apartamente - România, ruptă în bucăţi > Distribuția în ”blană de leopard” a PIB: Axele de subdezvoltare Nord-Sud și Vest-Est și contribuția județelor la PIB - Ministerul Transporturilor vrea să dea consultanţilor 70% din ce va încasa din privatizări - Curtea de Conturi a sesizat organele de urmarire penala pentru nereguli la INS. Citeşte pe larg revista presei din 18 februarie 2015
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 06:02
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 18 februarie 2015

Investitorii străini au repatriat dividende de 18 mld. euro din România în ultimii 10 ani – ZF. Înainte de criză companiile industriale dominau topul repatrierilor de profit, însă după 2009 a venit rândul telecomului şi al petrolului. Printre multinaţionalele care repatriază dividende de zeci şi sute de milioane de euro anual se află şi companii precum Edenred, de pe piaţa tichetelor de masă, sau Luxten, care are în administrare reţeaua de iluminat public din Bucureşti. Investitorii străini au scos aproximativ 18 mld. euro din România în ultimii 11 ani, numai în 2013 dividendele repatriate fiind de aproape 2,3 mld. euro. Pe de altă parte, participaţiile la capital ale investitorilor străini au fost de 35 miliarde de euro în aceeaşi perioadă.

Capital – Topul oraşelor cu cele mai accesibile apartamente

Distribuția în ”blană de leopard” a PIB: Axele de subdezvoltare Nord-Sud și Vest-Est și contribuția județelor la PIB – CURSDEGUVERNARE.ro. Datele prezentate de Comisia Naţională de Prognoză referitor la contribuţia fiecărui judeţ la realizarea PIB la nivel naţional arată un decalaj semnificativ atât între regiunea Capitalei şi celelalte regiuni de dezvoltare cât şi, mai ales, în interiorul acestor regiuni. Bucureştiul înseamnă mai mult de un sfert din economia României, în timp ce cele mai slab dezvoltate 11 judeţe ale ţării totalizează mai puţin de 10% din PIB.

Ministerul Transporturilor vrea să dea consultanţilor 70% din ce va încasa din privatizări – Bursa. Ministerul Transporturilor estimează că va obţine, în acest an, venituri de 14,6 milioane lei din vânzarea unor participaţii de câte 5% din şapte companii din portofoliu, urmând să cheltuiască toţi banii, cea mai mare parte (70%) mergând către diverşi consultanţi, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Ministerului. Unii analişti spun că este de neconceput ca statul să îşi vândă din participaţii fără să obţină nimic, respectiv să dea consultanţilor sume atât de mari, precizând că, în aceste condiţii, tranzacţiile nu fac sens.

Trei bănci controlează 80% din fondurile mutuale. Doar randamentele îi pot salva pe managerii independenţi – ZF. Diviziile de administrare a investiţiilor ale Erste Bank, acţionarul BCR, Raiffeisen Bank şi BRD gestionează fonduri mutuale cu active nete totale de 16,5 miliarde de lei (3,7 mld. euro), controlând astfel 80% din piaţă. În 2007, cei trei administratori aveau cote cumu­late de 44% din piaţă, iar ponderile acestora erau mult mai echilibrate.

Românii bogați beneficiază de subvenții mai mari la consumul de gaze decât cei săraci – Capital. Actualul sistem de preţuri reglementate redistribuie de fapt subvenţia tocmai către cei mai bogaţi consumatori. Cei mai bogaţi 20% dintre consumatorii casnici primesc 38% din subvenţie, în timp ce cei mai săraci 20% din populaţie beneficiază de doar 6% din subvenţie, se arată într-un raport privind liberalizarea pieţei de gaze realizat de EFOR.

Curtea de Conturi a sesizat organele de urmarire penala pentru nereguli la INS: Servicii IT platite de doua ori, spatii puse la dispozitie gratuit unor firme pentru nunti si botezuri – Hotnews. Curtea de Conturi a constatat la Institutul National de Statistica (INS) fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale si a facut demersuri pentru sesizarea organelor de urmarire penala, se arata in raportul Curtii de Conturi pe 2013. Printre nereguli, Curtea constata ca INS a platit de doua ori aceleasi servicii IT, in vederea pregatirii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor locale si parlamentare din anul 2012, prejudiciul fiind de 646.000 lei, dar si renovarea si dotarea cu bani publici a unor spatii pe care le administra si pe care ulterior le punea la dispozitie gratuit sau pe preturi foarte mici catre firme care faceau profit prin organizarea de nunti si botezuri.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...