Producţia de biciclete Pegas a debutat în 1972, la fabrica de la Tohan, iar în anii ’90 producţia a fost abandonată, fabrica concentrându-se pe sectorul de armament. Proprietatea asupra mărcii a expirat, iar un tânăr antreprenor, Andrei Botescu, a reînscris brandul Pegas la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi a relansat producţia de biciclete.
Firma Atelierele Pegas este deţinută în prezent de patru asociaţi, care îşi evaluează afacerea la circa un milion de euro, iar în 2014 vânzările de biciclete Pegas au însumat 1.500 de unităţi.
Firma vizează dublarea producţiei de biciclete în 2015 (costul de producţie este de 100 de euro/unitate), iar pentru viitor are în vedere şi atragerea unor sume mai mari pentru facilităţi integrate de producţie.
După o perioadă extrem de modestă pentru vânzările de biciclete în anii 1990 – 2006, piaţa românească de profil a cunoscut o dezvoltare puternică, iar datele pentru anii 2011 – 2012 arată vânzări de 360.000 – 380.000 de unităţi/an, în condiţiile în care vânzările de automobile noi au fost mult sub 100.000 de unităţi. Mai mult, România ocupă locul 3 în Uniunea Europeană la producţia de accesorii şi componente pentru biciclete.
AeRO este un sistem alternativ de tranzacţionare operat de BVB, dedicat finanţării IMM-urilor sau companiilor aflate la început de drum (start-up-uri), care nu îndeplinesc criteriile de mărime şi vechime pentru listarea pe piaţa reglementată, dar care au rate ridicate de creştere şi potenţial.
Transparenţa sporită prin listarea pe AeRO le dă posibilitatea acestor companii să atragă noi parteneri şi investitori şi să se finanţeze prin emisiuni de acţiuni sau obligaţiuni. Pentru admiterea pe AeRO, companiile trebuie să aibă o valoare de piaţă anticipată de cel puţin 250.000 de euro. Noua piaţă a BVB va fi lansată oficial pe 25 februarie.