‘Acum important este ca autorităţile române, cu sau fără FMI, să continue reformele structurale. Investitorii asta doresc de la România: să vadă că se continuă pe drumul cel bun al reformelor structurale, care îmbunătăţesc potenţialul de creştere economică pe termen lung. În măsura în care putem face acest lucru şi fără finanţatori internaţionali alături de noi în parteneriat, probabil că nu ar fi o problemă. Istoria însă ne arată că atunci când am spus ‘nu’ finanţatorilor internaţionali, nu prea am ştiut să gestionăm lucrurile. Depinde mult de politicile pe care le vom implementa fără finanţatori’, a menţionat Ionuţ Dumitru.
Preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că, de aproape un an de zile, autorităţile române nu au niciun angajament faţă de instituţia internaţională, formalizat într-un document oficial.
‘Mai mult decât atât, acum venim cu un pachet foarte extins de relaxare fiscală, fără să fi avut anterior vreo discuţie cu finanţatorul internaţional, în condiţiile în care acest lucru este o condiţie esenţială. Orice modificare în abordarea taxelor sau a cheltuielilor bugetare trebuie discutată şi cu partenerii internaţionali’, a mai spus Ionuţ Dumitru.
Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat miercuri la postul de televiziune Realitatea TV că acordul cu FMI şi Comisia Europeană expiră în septembrie 2015 şi, cel mai probabil, acesta nu va fi continuat.