Nivelul lichidităţilor băncilor elene este sub control – guvernatorul Băncii Centrale a Greciei

Creditorii eleni nu se vor confrunta cu deficit de lichiditate, în ciuda temerilor că divergenţele cu UE ar putea duce la ieşirea ţării din zona euro, a declarat joi Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, transmite AFP.
Economica.net - vin, 20 feb. 2015, 07:17
Nivelul lichidităţilor băncilor elene este sub control - guvernatorul Băncii Centrale a Greciei

‘Nu există absolut nici o problemă. Situaţia este complet sub control’, le-a declarat jurnaliştilor Yannis Stournaras.

În cazul în care nu se va ajunge la un acord între Grecia şi creditorii internaţionali, până la sfârşitul lunii, Atena ar putea ajunge curând în incapacitate de plată, au avertizat analiştii.

Conform datelor analiştilor de la Goldman Sachs, ieşirile din depozitele băncilor elene s-au ridicat la aproximativ 18 miliarde de euro, din decembrie.

‘Vom face tot ce stă în puterea noastră pentru a întări stabilitatea monetară şi financiară a Greciei’, a asigurat Giannis Dragasakis, adjunctul premierului elen.

Ministerul german de Finanţe a respins joi cererea formulată de Grecia pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, apreciind că nu îndeplineşte criteriile fixate de zona euro pentru continuarea ajutorului.

‘Scrisoarea venită de la Atena nu este o propunere care să conducă la o soluţie substanţială. În realitate, ea vizează obţinerea unei finanţări punte fără a îndeplini cerinţele programului. Scrisoarea nu îndeplineşte criteriile convenite luni de Eurogrup’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Martin Jaeger.

Grecia a solicitat, joi, în mod oficial partenerilor din zona euro prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară, asumându-şi în schimb anumite angajamente. Cu toate acestea, Guvernul grec a refuzat să respecte ‘memorandumul’ care însoţeşte programul de ajutor şi care impune o serie de măsuri de austeritate.

În schimb, Berlinul insistă asupra a cinci condiţii care trebuie îndeplinite de Grecia, printre care angajamentul de a nu reveni asupra reformelor demarate. De asemenea, Grecia trebuie să onoreze toate datoriile şi să nu pună în pericol ţintele fiscale convenite.

Actualul program de asistenţă financiară convenit de Grecia cu partenerii din zona euro expiră la data de 28 februarie. În lipsa unui nou acord, Grecia, ţară care nu se poate împrumuta de pe piaţă din cauza dobânzilor prohibitive, riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi cu riscul ieşirii din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Prosumatorii solicită introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a Legii prosumatorului, care ar avea un impact pozitiv pentru ei, însă ar afecta furnizorii de energie electrică din......
Producţia industrială a scăzut cu 2,2% în primele nouă luni ale anului
Producţia industrială a scăzut cu 2,2% în primele nouă luni ale anului
Producţia industrială a României a înregistrat o scădere de 2,2%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui ...
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila a încheiat primele 9 luni din 2024 ...
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
"Singura şansă ca România să evite un acord cu FMI şi să nu crească taxele este să atragă toţi banii restanţi ...