HSBC confirmă că directorul general avea în Elveţia un cont pentru bonusurile sale

Grupul bancar britanic HSBC Holdings Plc a confirmat că directorul general Stuart Gulliver a folosit din 1998 un cont bancar elveţian pentru bonusurile sale, transmite BBC.
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 07:26
HSBC confirmă că directorul general avea în Elveţia un cont pentru bonusurile sale

Cea mai mare bancă europeană a răspuns, astfel, unui raport apărut în publicaţia britanică ‘Guardian’, care a anunţat că Stuart Gulliver deţinea cinci milioane de lire sterline (7,6 milioane de dolari) într-un cont pe care îl controlează printr-o companie panameză. În declaraţia HSBC nu este menţionată compania din Panama.

Banca a subliniat că Stuart Gulliver locuieşte în Hong Kong şi plăteşte taxele acolo, dar a plătit şi taxele cerute în Marea Britanie, scrie Agerpres.

Parlamentarii britanici şi unii acţionari ai HSBC fac presiuni asupra lui Stuart Gulliver să refuze bonusul pentru 2014, care ar putea ajunge la 1,3 miliarde de lire sterline.

Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Marea Britanie (FCA), Autoritatea pentru Vamă şi Fiscalitate (HMRC), procurorii elveţieni şi o comisie a Parlamentului britanic verifică acuzaţiile.

Procuratura din Geneva a anunţat, săptămâna trecută, că a ordonat percheziţii la sediul grupului bancar britanic HSBC Holdings Plc din Geneva şi a deschis o anchetă pentru verificarea acuzaţiilor de spălare de bani.

De asemenea, HSBC şi-a cerut scuze clienţilor şi investitorilor pentru practicile de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor.

Potrivit cotidianului ‘Le Monde’, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o ‘fraudă gigantică la scară internaţională’ care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro, care a tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.

Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC arată că un număr de 219 clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română.

În replică la informaţiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la responsabilul pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început ‘o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru neplata taxelor sau spălarea de bani’, se arată într-un comunicat al băncii.

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere......
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...