Kovesi: Sumele confiscate de DNA în 2014 – peste 303 milioane euro, de peste 13 ori bugetul DNA pe un an

Valorile indisponibilizate de DNA în 2014 au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul instituţiei pe un an, a declarat marţi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, cu prilejul prezentării raportului de activitate pe anul trecut.
Economica.net - mar, 24 feb. 2015, 09:49
Kovesi: Sumele confiscate de DNA în 2014 - peste 303 milioane euro, de peste 13 ori bugetul DNA pe un an

‘Nu trebuie să uităm că pentru a realiza scopul legii penale este important ca o persoană condamnată pentru corupţie să nu îşi păstreze averea dobândită prin infracţiuni. În anul 2014, valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an. Sumele confiscate pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat în această perioadă. Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an’, a afirmat Kovesi.

Pe de altă parte, ea a precizat că, urmare a reorganizării semnificative, asumată şi realizată în 2014, a avut loc o impulsionare a activităţii structurilor teritoriale şi o creştere a eficienţei activităţii acestora.

‘Rolul şi contribuţia structurilor teritoriale au devenit din ce în ce mai importante. Trebuie evidenţiată aici investigarea unor cazuri de amploare, cu impact deosebit în rândul societăţii, efectuate de colegii din Braşov, Cluj, Oradea, Ploieşti, Piteşti, Timişoara şi Suceava. O creştere semnificativă a volumului de activitate şi a numărului de rechizitorii s-a înregistrat la serviciile teritoriale Constanţa, Craiova, Bacău, Galaţi, Iaşi, Alba şi Târgu Mureş.Toate aceste rezultate pozitive nu ar fi fost posibile fără contribuţia profesională a poliţiştilor judiciari şi a specialiştilor care lucrează în DNA’, a arătat ea.

Kovesi a mai spus că activitatea DNA a fost influenţată de modificările legislative survenite în 2014, impactul major fiind dat de aplicarea noilor coduri.

‘Aşa cum menţionam în 2013, înainte de intrarea în vigoare, unele dispoziţii au creat dificultăţi în practica organelor judiciare, aspect confirmat şi de deciziile de neconstituţionalitate pronunţate în 2014. În acest sens, am înaintat Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii mai multe propuneri de modificare a legislaţiei care pot influenţa eficienţa investigaţiilor anticorupţie. Aceste propuneri vizează clarificarea unor dispoziţii care reglementează probele şi procedeele probatorii, accesul la informaţii privind datele de trafic legate de comunicaţiile electronice, regimul imunităţilor parlamentare sau ministeriale şi procedura în camera preliminară’, a mai subliniat şefa DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Nuclearelectrica alocă peste 11,3 milioane lei pentru servicii de software
Nuclearelectrica alocă peste 11,3 milioane lei pentru servicii de software
Nuclearelectrica vrea să achiziţioneze servicii de software cu 11,3 milioane lei, fără TVA, contractul urmând să fie încheiat pe o perioadă de 24 de luni, potrivit unui anunţ de participare......
Mandatul lui Alexandru Chiriță la conducerea companiei Electrica a fost prelungit până la 31 decembrie 2026
Mandatul lui Alexandru Chiriță la conducerea companiei Electrica a fost prelungit până la 31 decembrie 2026
Consiliul de Administraţie al Societăţii Energetice Electrica a prelungit, până la 31 decembrie 2026, mandatul directorului ...
Bitcoin stabilește un nou maxim istoric, în timp ce creșterea post-electorală continuă
Bitcoin stabilește un nou maxim istoric, în timp ce creșterea post-electorală continuă
Bitcoin a continuat să stabilească noi maxime istorice săptămâna trecută, ajungând la 99.800 de dolari, la mică distanță ...
Molnar (ANRE): Electromobilitatea ocupă un loc foarte important în domeniul energiei
Molnar (ANRE): Electromobilitatea ocupă un loc foarte important în domeniul energiei
Electromobilitatea ocupă un loc foarte important în domeniul energiei, însă lipsa datelor primite de la operatorii de ...